Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Larsson-gårdens vår- och sommarprogram har släppts – japanskt tema väntar

I ett pressmeddelande om Carl Larsson-gårdens vår- och sommarprogram skriver publikansvarige Caroline Edman att det blir japanskt tema i Sundborn i vår och sommar.
Detta med anledning av att Sverige och Japan i år firar 150 år som handelspartners.

Annons

Ett montage med bilder på saker som hör till det japanska temat på Carl Larsson-gården i Sundborn, Falu kommun, under programmet för våren och sommaren.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Faluparet gör podcast om barnkultur – för vuxna: "Det ses inte som lika fint av många"

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Caroline Edman skriver att Carl Larsson-gården kommer att uppmärksamma Carl och Karin Larssons intresse för japansk konst och hantverk, med anledning av 150-årsjubileet.

"I en rad föreläsningar och workshops kommer temat Japan och japansk inspiration att återkomma under hela våren och sommaren", skriver hon i pressmeddelandet.

Programmet innehåller följande punkter:

• Petra Holmberg, intendent på Östasiatiska museet, föreläser vid två tillfällen på Carl Larsson-gården. Första föreläsningen den 15 mars kommer att handla om japanintresset genom konsthistorien. I sin föreläsning den 17 maj berättar hon om bruket att använda den vackra kimonon och dess historia.

• Alexandra Herlitz från Göteborgs universitet kommer den 26 april att tala om japonismen i konsten – japanska drag i andras och Carl Larsons konst under slutet av 1800-talet.

Den 30 maj är det bonsai som står i fokus på Carl Larsson-gården. Foto: Pressbild

• Magnus Svenningsson från Bonsai och Trädgård, kommer den 30 maj att föreläsa om den fantastiska konsten i att tukta naturen för att skapa den vackra bonsaien.

• Den 17 juni har falufödda Caroline Ståhlberg mangaworkshop i Carl Larsson-gårdens trädgård. Hon är i dag en av våra mest kända mangatecknare och tecknar bland annat mangaserien Bleckmossen i Kamratposten.

• Den 18 juni kommer Maria Mars från Japanska Thesällskapet till Konsthallen Kvarnen, där hon låter besökarna uppleva den vackra och meditativa japanska teceremonin.

Den 5 juli ägnas åt den gamla lappnings- och broderitekniken Sashiko. Foto: Pressbild

• Den 5 juli håller Birgitta Persson från Carl Larsson-gården en workshop där hon lär ut den gamla lappnings- och broderitekniken Sashiko, som bland annat inspirerat Karin Larsson till de vackra gardinerna i gästrummet på Lilla Hyttnäs.

• Den 11 augusti håller Gunnar Kaj, född i Stora Tuna, en blomsterworkshop där deltagarna får använda både riktiga blommor, tillverka japanska blommor av vikta papper och vika linneservetter till näckrosor.

Mer information om programmet finns på Carl Larsson-gårdens hemsida, www.carllarsson.se.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons