Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancer i äggstockarna misstogs för förstoppning

Man trodde att kvinnan hade förstoppning och hon skickades hem från akutmottagningen. Senare skulle det visa sig att det handlade om cancer i äggstockarna. Nu har Landstinget Dalarna gjort en anmälan.

Annons
Motage: Anna Klintasp/Anders Wiklund

Det var i oktober 2016 som en kvinna i 65-årsåldern sökte akut till Falu lasarett på grund av smärta, obehagskänsla och en "valk" långt ner till vänster i magen.

Kvinnan, som uppgav att "valken" försvunnit vid toalettbesök undersöktes och man kunde då känna en knöl i magen.

Det hela bedömes dock vara förstoppning och kvinnan skickades hem med en medicin som skulle underlätta avföring, en uppmaning att ha kontakt med vårdcentralen för sin förstoppning samt rådet att höra av sig igen om hon blev sämre.

Kvinnan, som var fortsatt orolig över knölen i magen ringde flera gånger till vårdcentralen som gav henne allmänna råd samt ordinerade provtagning.

Efter cirka en månad tilltog smärtorna i magen och hon fick feber och blod i avföringen, något som ledde till att hon blev inlagd på kirurgavdelningen.

Då upptäckte man att kvinnan hade äggstockscancer vilket ledde till en stor operation samt cellgiftsbehandlingar. Nu har Landstinget Dalarna gjort en lex Maria-anmälan med anledning av den fördröjda diagnosen.

– Om man upptäcker en tydlig knöl eller utfyllnad i buken vid undersökning så ska man planera för att utreda detta på något sätt, vilket inte gjordes i detta fall. Därmed blev det en viss fördröjning till diagnos för denna patient, säger Helena Hellström chefläkare Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

– Kliniken har dock uppmärksammat detta fall och diskuterar internt vikten av utredning vid oklara knölar.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons