Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolorna är hotade

Annons

I gårdagens tidning konstaterade skolnämndens ordförande Maria Wilje (fap) att alliansen kommer att tvingas lägga ned fler skolor under mandatperioden.

Beslut om vilka skolor det rör sig om är ännu inte fattade och skolchefen Svante Hanses ser ingen anledning till att spekulera.

– Vi för ju diskussioner ute på distrikten med personal och föräldrar. Information kommer att gå ut i god tid när det blir dags att fatta beslut, säger Hanses.

Han konstaterar dock att skolor med få elever är något som skolförvaltningen måste se över vad gäller kostnader.

– Skolor med 400-500 elever blir det knappast fråga om.

Inför valet i september 2006 intervjuade tidningen ledande politiker i Falun om deras syn på skolornas förfall och eventuella nedläggningar.

Maria Wilje ville då inte ställa byskolor mot skolor i centrum men sade att:

– Lumshedens skola får vi nog lov att stänga. Jag vill betona att det i så fall inte handlar om pengar, utan även pedagogik.

Dåvarande majoriteten med Dan Westerberg (c) och Jonny Gahnshag (s) i spetsen utryckte båda ambitionen att ha alla skolor kvar.

Dan Westerberg sade så här innan valet:

– Centerpartiet vill inte lägga ner några landsbygdsskolor under kommande mandatperiod, om inte föräldrarna tycker att elevantalet blir för litet. Byskolorna är viktiga för bygden, en nedläggning blir ofta nådastöten.

Gahnshag sade att:

– Skolorna är en viktig kvalitet för hela samhället.

Nuvarande kommunalrådet Mikael Rosén (m) lyfte fram orimligheten i att alla skolpengar går åt till lokaler.

– Jag tycker bra lärare är viktigare än lokaler. Vi måste se över vilka skolor vi verkligen har användning för när elevantalet minskar. Västra lägger vi ju ner om några år, och vi har diskuterat om antingen skolan i Norslund, Hälsingberg eller Hälsinggårdens låg- och mellanstadium kan läggas ner, sade Rosén då.

Lars-Erik Måg (fp) menade att om byskolor ska läggas ned så ska det främst vara av pedagogiska skäl.

– I Övertänger och Lumsheden är skolorna viktiga för bygden och det gäller att lyssna mycket på dem, sade Måg.

Även Sören Johansson (v) lyfter fram pedagogiska skäl för att lägga ner byskolor.

– Byskolorna är jätteknepiga. Jag är för att Lumsheden ska läggas ner. Jag tror eleverna får bättre undervisning på en större skola, sade Johansson som menade att också skolan i Övertänger skulle få stryka på foten.

Inger Olénius (mp) konstaterade att byskolorna är viktiga:

– Men det är klart att det alltid finns en smärtgräns, både för hur liten en skola kan vara och vad vi har råd att rusta.

Mer läsning

Annons