Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristfällig säkerhet i Sågmyras dammar

/

Annons

– Som läget är nu kan inte skador på angränsande fastigheter uteslutas när vårfloden kommer, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunens säkerhetssamordnare.

Boende i Sågmyra har till Falu kommun inkommit med klagomål gällande dammsäkerheten i byn.

Klagomålen gäller de fyra kraftstationerna som finns i Hyttån, som rinner alldeles bredvid den gamla fabriklokalen, där bland annat Lager 147 huserar.

Jan-Åke Holmdahl har för kommunens räkning själv varit på plats, för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Det ser inte bra ut. Vi har konstaterat att visst underhållsarbete tidigare har gjorts, men också fått intrycket av att verksamheten just nu ligger i träda. Ur säkerhetssynpunkt är det många saker som behöver göras, säger Holmdahl och fortsätter;

– Just nu bedömer jag läget som så att det finns en risk för att angränsande fastigheter till dammarna kan skadas om vi får en kraftig vårflod. Vi menar därför att det finns brister och risker kring anläggningarna som skyndsamt bör åtgärdas, för att förhindra skador på personer eller fastigheter.

Hugo Frisk sålde de aktuella fastigheterna 2000, och dessa ägs numera av Hansa Kraft.

I köpekontraktet framgår att köparen inom fem år från och med tillträdelsedagen skulle sätta samtliuga kraftstationer i drift.

– Men vi har bedömt det så att det är bara en av kraftverken som någorlunda är i drift. Läget är inte tillfredsställande och därför ber vi nu Länsstyrelsen att agera, och att bilda sig en uppfattning hur säkerheten ser ut, säger Holmdahl.

Länsstyrelsen är nämligen tillsynsmyndighet i det här fallet, och de som har rätta att agera.

– Samhället måste göra något. Vi har en vårflod på gång och vet redan att det är vattensjukt i marken. Sett till det är det extra olustigt när bara dammar får förfalla, slutar Jan-Åke Holmdahl.

Mer läsning

Annons