Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandlarm hade kunnat rädda huset

/

Annons

Vissa byggnader och verksamheter måste enligt lag ha ett automatiskt brandlarm kopplat till Räddningstjänsten. Det rör sig om ställen där det vistas mycket människor som inte har lokalkännedom eller själva kan ta sig ut. Hotell, vandrarhem och skolor har till exempel alltid ett automatiskt larm.

Ett automatiskt brandlarm kopplat till räddningstjänsten larmar så fort det blir det blir någon form av rökutveckling på ett tidigt stadium. Branden i det Egnellska huset började mitt i natten. Då tar det längre tid innan någon upptäcker branden. När Räddningstjänsten väl är på plats har elden ofta hunnit sprida sig till flera rum vilket gör att släckningsarbetet försvåras.

- I ett tidigt skede av en brand finns några kritiska minuter. En skillnad mellan fem och tio minuter vara avgörande. Särskilt på natten då det inte rör sig så mycket människor ute. Man kan inte säga något säkert, men troligtvis hade vi hunnit dit tidigare om det funnits ett automatiskt larm i Egnellska huset. Det kan ha betytt mycket, säger Stefan Karlsson som är enhetschef på Räddningstjänsten i Falun.

Räddningstjänsten rekommenderar alltid ägare till hus likt det Egnellska att installera ett automatiskt brandlarm. Men det finns inget krav på att gamla träbyggnader med kulturellt värde måste göra det.

- Det är helt upp till fastighetsägaren. Kravet att sätta upp automatiska brandlarm handlar om att rädda människoliv och inte egendom. Men vi vill gärna att det ska finnas larm direktkopplade till oss i byggnader med stort kulturhistoriskt värde trots att de inte faller under lagen, säger Stefan Karlsson.

Britt-Inger Halvarsson är regionansvarig för Allokton som äger Egnellska huset. Enligt henne kommer företaget att utreda om det behövs brandlarm i huset.

- Vi övertog fastigheten i december förra året så vi har inte hunnit ta ställning till det ännu. För någon månad sedan inledde vi ett förebyggande brandskyddsarbete tillsammans med Räddningstjänsten och en konsultfirma, så vi får se vad som kommer fram i det arbetet, säger hon.

Britt-Inger Halvarsson tror att brandskyddet främst kommer att gälla gallerior och restauranger, men säger att efter onsdagens brand får Allokton även se över gamla byggnader.

- Vi får göra en utvärdering. Eftersom vi är så pass nya fastighetsägare har vi inte hunnit fundera över om det ska införas brandlarm i liknande byggnaden i framtiden. Vi arbetar som sagt vidare och kommer att träffa alla berörda parter och diskutera saken, säger hon.

Mer läsning

Annons