Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist bakom minus

/

Annons

Moderaten Rosén ser alltså bofrågan som förklaring till minussiffrorna som publicerades i onsdagens tidning. Villorna blir allt dyrare i Falun, tomterna går åt snabbt och samtidigt finns det få lediga lägenheter.

- Vi tappar till andra Dalakommuner, det brukar vi inte göra. Troligen ser folk det som enda utvägen att bosätta i grannkommunerna, säger Rosén och påpekar att Falun som värst hade ett minus på 70-80 människor, nu vid halvårsskiftet var det trots allt bara 35 personer.

- Jag tror inte Scanias flytta har hunnit påverka antalet invånare ännu. Däremot är bygget av en ny pappersmaskin i Kvarnsveden klart. Där jobbade 1000 personer, så det påverkar säkert. Och när högskolan börjar blir det alltid fler Falubor, säger Mikael Rosén.

Men det ljusnar på bostadsmarknaden. 116 studentlägenheter är kontraktsklara i en av de gamla kasernerna på Dalregementet. Lägenheterna i kvarteret Hyttkammaren beräknas vara klara nästa sommar och i Britsarvet ska nya radhus vara klara i maj 2008. Nya tomter är på gång i Källviken samtidigt som dammsugning pågår för att hitta fler.

På lite längre sikt kan det även bli fler lägenheter i centrala Falun. HSB vill bygga i kvarteret Teatern, där den äldsta OKQ8-macken ligger. Och fastighetsbolaget Solrosen ville tidigare bygga lägenheter i kvarteret nedanför.

- Från kommunen är vi positiva, men nu det blir omtag i diskussionerna. Först sålde Solrosen till Allocton och sedan kom branden i Egnellska huset, säger stadsbyggnadschefen Per Grundström som ska samla fastighetsägarna till en ny diskussion.

Mer läsning

Annons