Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjursåsföräldrar protesterar mot förskoleplaner

/
  • Jodå, min ”stackars man” får äta både pizza och chips (men sen kopplar jag honom och låter honom springa ett par timmar bredvid bilen – nejdå!)
  • Ingen bra lösning. Sofie Engelcrona som har två barn i skolan och ett barn i förskolan i Bjursås tycker att kommunen tänker kortsiktigt.

Annons

Barnkullarna i Bjursås växer. Just nu är förskolorna fyllda och mer därtill, till hösten väntas ytterligare 19 barn samtidigt som förskolan Igelkotten måste flytta till nya lokaler eftersom de nuvarande inte är verksamhetsanpassade. Sammantaget behövs en ny förskola med två avdelningar för att täcka behoven. Nästa vecka ska skolnämnden fatta beslut hur man ska gå till väga, bygga en ny förskola, bygga ut, hyra befintliga lokaler eller upplåta en del av skolan till en förskola. Enligt Maria Wilje som bjudits ut till skolan av personal och föräldrar lutar det åt det senare alternativet.

- Just nu brottas vi med stora problem med alla skolor i Falun. Vi måste renovera för runt 500 miljoner kronor men får bara 42 miljoner kronor om året. Ekvationen går inte ihop. Här måste vi gå på det billigaste alternativet och det är att upplåta en del av skolan till en ny förskola, säger Maria Wilje.

Många föräldrar tycker att lösningen är kortsiktig eftersom beräkningar visar att det kommer att behövas ytterligare ett tjugotal förskoleplatser om några år.

- Då kastar man de nio miljoner kronor man investerar för att bygga om skolan i sjön eftersom man ändå måste ta fram ett nytt alternativ. Bättre att bygga en helt ny förskola som kan möta behoven kommande år också, säger Sofie Engelcrona som har två barn i skolan och ett barn på Igelkotten.

Trebarnspappan Torgny Persson föreslår att kommunen tittar på lösningen att förskolan flyttar in i delar av äldreomsorgen Sandtäkts lokaler.

- De står tomma och ligger intill en annan förskola, det är mer naturligt att tvååringarna går där än att de ska inhysas i lokaler intill femteklassare.

Föräldrarna på mötet önskade mer tid för att komma fram med alternativa lösningar innan beslut fattas i skolnämnden, något Wilje inte ansåg var några problem.

- Jag är jätteglad om ni kan komma fram till en bättre lösning, kravet för att det ska bli ett aktuellt alternativ är att det inte blir dyrare än förslaget om att upplåta en del av skolan till förskolan.

Mer läsning

Annons