Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjursås firar sin historia

/
  • Ordförande. Thomas Björklund tog över efter sin far, som var ordförande för Bjursås hembygdsförening i nästan 40 år.  Foto: Paulina Håkansson
  • Ovärdeligt. Dössberget har många kompletta hus som man får gå in i. Här målaren Mats Persson Stadigs stuga.  Foto: Paulina Håkansson
  • Veteraner. Thomas Björklund har varit ordförande för hembygdsföreningen i 23 år. Ingegärd Rapp och Sven Hansson är hedersmedlemmar.  Foto: Paulina Håkansson
  • Finurligt va? Sven Hansson visar Samuel Anderssons träskrin från 1695. Om man inte kan låsmekanismen är det omöjligt att få upp.  Foto: Paulina Håkansson
  • Blomstrande tider. Bjursås hembygdsförening är en pigg 100-åring. Ägodelarna hålls i skick av ideellt arbetande medlemmar.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

- Ta bilen och åk dit vägen tar slut, högst upp på Dössberget. Då förstår du vad det handlar om, säger Sven Hansson, 80 år, som är en av Bjursås Hembygdsförenings äldsta medlemmar.

Uppe på höjden, just innan skidspåren, brer bygden ut sig i rad efter rad med gröna kullar. Där speglar sjön Bjursen en silvergrå himmel, mellan väldiga vidder av blånade berg och djupa dalar.

Bjursås hembygdsförening är Dalarnas äldsta och en av de mest aktiva i länet. De 570 medlemmarna samarbetar med näringsliv och skola. De anordnar föredrag och musikstunder en gång i månaden, och har skrivit böcker och spelat in filmer. Dessutom sköter de om sina stora ägor på Dössberget. Allt arbete är ideellt.

- Man är mycket för hembygden, säger Ingegärd Rapp, före detta kassör och hedersmedlem i Hembygdsföreningen.

- Det här är liksom vårat på något sätt, säger Sven Hansson. Det identifierar socknen. Att vi har någonting själva.

Dössberget tar emot 40 000 besökare varje år. Vissa lockas av grisarna och hönsen. Andra vill besöka någon av de 28 byggnader som visar hur folk levde förr. Hembygdsföreningen har också samlat på sig många antika föremål. Av fordonen i det trä- och tjärdoftande museet föredrar Sven Hansson en cykel.

- Jag har åkt rätt mycket på den här, säger han och ruckar på det stora, lösa framhjulet, där tramporna sitter.

- Men det är svårt att bromsa. Nästan hopplöst. När det lutar utför får man bromsa med skon direkt på hjulet.

Thomas Björklund är hembygdsföreningens ordförande. Han glädjer sig inför helgens jubileumsfest på Dössberget, då publiken bjuds på DM i tuppgalning, bygdespel och musik av bland andra Bjursås dragspelsklubb och Nanne Grönwall.

- Det känns verkligt bra att föreningen är så aktiv och vital. Kan nästa hundra år fortsätta i samma fina anda är ingen gladare än jag, säger han.

I Gammelgårdens port bugar knallila borstnejlikor och överblommade lejongap. Sven Hansson spontanguidar en liten grupp i stugan. Han visar upp ett 1600-talsskrin med finurligt kodlås.

- Jag har haft så många trevliga stunder här. Många som kommer hit är intresserade och har tid att prata, säger han.

Detsamma gäller för Bjursås hembygdsförenings medlemmar. De flesta är äldre, men det tror inte Thomas Björklund beror på att intresset hos de unga saknas.

- När man är ung har man så många andra föreningar man är med i. Men när barnen har vuxit upp, då kommer många till hembygdsföreningen.

Fakta: Bjursås 400 år

200 innevånare på 1600-talet har växt till 3 000 i dag.

Ursprungligen lantbruksbygd, med små gårdar på kullig och stenig mark. Sko- och mattindustrierna sysselsatte många på 1900-talet. I dag finns över 100 småföretagare i Bjursås. Byn har grundskola och ett aktivt föreningsliv.

Namnet Bjursås kommer från Biursio as, som syftar på den sydliga utlöparen av ett berg strax väster om sjön Bjursen, ursprungligen Biursior - "bäversjön".

Festprogram: Kontakta Falu turistbyrå, telefon 023-83 050, www.visitfalun.se.

Fakta: Hembygdsföreningen 100 år

Bjursås fornminnes- och hembygdsförening bildades 1907 och är Dalarnas äldsta.

Föreningen fick ett stycke obrukbar mark på Dössberget. Där ställde de i ordning sitt första hus 1911.

I dag har föreningen 570 medlemmar. De äger 2000 föremål och 30 byggnader: hela Dössbergsområdet, Flymyrskasernen, kvarn och sågverk vid Rällsjöån samt Bjursås äldsta byskola och Björsgården.

Under sommarmånaderna är Gammelgården, fordonsmuséet och handelsboden på Dössberget öppna varje dag mellan 11 och 17.

Medlemsavgiften är 100 kronor per år eller 1000 kronor för livslångt medlemskap.

Mer läsning

Annons