Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnbesök på tomten

Annons

Rolf och Ninni bor efter Grottjärnsvägen i Rot, en stickväg från vägen mellan Rot och Sveg. Här finns bara två fast boende familjer, Rolf och Ninni samt Rolf son Jimmie Wiberg hans sambo Eva Estenberg och deras son Joel, 3 år. Naturen har man ända in på knutarna. Att de får besök av både rådjur, älg, utter och andra djur är inte alls ovanligt.

På vårarna brukar de också få björnbesök av yrvakna nallar som söker sig till bebyggelsen eftersom de på våren brukar ha lite problem att finna mat så det räcker.

I år är det en ensam björn, kanske tre - fyra år gammal, som förärar dem med besök.

- Han verkar vara ovanligt orädd, eftersom han kommer när som helst hela dygnet runt, säger Rolf.

- Normalt brukar de komma på nätterna, ta för sig om de hittar något ätbart, och vara försvunna då vi vaknar.

Att björnen verkligen är aktiv dygnet runt fick MT-reportern uppleva vid upprepade besök vid gården då björnen visade sig alldeles invid bebyggelsen flera gånger. Och strax efter det att jag skrämt iväg björnen på onsdagen kom en råbock och snusade i björnens spår.

Några riktigt bra bilder hade MT-reportern inte tid att vänta ut. Men Jimmie Wiberg behöll tidningens kamera över natten och lyckades få många fina bilder under kvällen.

- Visst är det roligt att se björn så nära, men man kan självklart inte lita på honom, sa Ninni Sohsltröm, som normalt möter betydligt mer stillsamma björnar. Hon bereder skinn och stoppar upp björnar som jägare i både Älvdalen och på andra orter vill spara för eftervärlden.

Förhoppningsvis återvänder den fina björnen till de djupa skogarna så fort det finns bättre möjligheter att försörja sig där.

Mer läsning

Annons