Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bastubad och vernissage

/
  • Bastar inte. Gudrun Lindgren har tillbringat mycket tid i bystugan där hennes föräldrar var vaktmästare. I dag bastar hon inte. – Jag tittar hellre på bilderna och fikar.
  • Vernissage och bastubad. Bystugan i Toftbyn bjöd på både och på skärtorsdagen. Annie Wikman pustar ut efter en stund i bastun.

Annons

I Toftbyn gör bystugan skäl för namnet. Här samlas stora delar av byn för sammankomster av många skilda slag, både återkommande evenemang och mer tillfälliga.

På skärtorsdagen bjöds både bastubad och konstutställning samt fika och tipspromenad med gymnastikföreningen och byföreningen som arrangörer.

- Gemensamma bastubad har vi haft sedan huset byggdes på 30-talet, berättar Gudrun Lindgren vars föräldrar varit vaktmästare i huset.

- Då var jag tvungen att basta varje fredag. Nu är jag vuxen och låter bli, säger Gudrun som hellre tittade på Moa Nagys bilder av bygden och keramiska figurer som ställdes ut i stora salen.

En trappa ned tar Annie Wikman igen sig efter en stund i bastun. Byföreningen bjuder på läsk och chips i omklädningsrummet.

- Jag brukar gå hit då och då, det är roligt att träffas och prata, säger Annie, född och uppvuxen i byn som tycker att antalet bastubadande damer blivit färre med åren.

- Det går i perioder, just nu är det inte så många kvinnor som bastar. Det är fler karlar som bastar när det är deras tur om någon timme.

Mer läsning

Annons