Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn – och utbildningschefen i Falu kommun om clownerna: ”Vissa elever är rädda”

Clownskräcken sprider sig som en löpeld genom Sverige. Människor klär ut sig till clowner i syfte att skrämma andra, vilket de också ibland lyckas med.
– Det är viktigt att eleverna känner sig trygga i skolan, säger Jonatan Block, Barn– och utbildningschef i Falu kommun.

Annons

Jonatan Block är Barn- och utbildningschef i Falu kommun.

I lördags kunde DT rapportera om en 15-åring flicka som var ute och red i Falun när hon plötsligt blev jagad av två clowner som sprang efter henne. Detta är bara en av många händelser där personer utklädda till clowner varit inblandade den senaste tiden. Jonatan Block ser allvarligt på händelserna.

– Skolan är ingen allmän plats. Om man kommer utklädd till skolan blir man avvisad direkt, det kan personal och rektor göra. Det är viktigt att eleverna känner sig trygga i skolan, säger Jonatan Block.

Enligt Block borde de vuxna ta mer ansvar för att förhindra den här typen av aktivitet.

– Jag tycker att alla vuxna måste ta ansvar och prata med elever, alltså att föräldrar berättar för sina barn vad ett bus av den här typen kan leda till. De busstreck som sysslar med detta lever ofta på den uppmärksamheten som det ger, därför vill vi inte uppmärksamma det här mer än nödvändigt, säger Jonatan Block.

Vad gör ni i skolorna för att informera eleverna?

– Barn är rädda helt i onödan för någonting som de inte behöver vara rädda för. Vi har påmint alla rektorer att om man kommer utklädd så ska man avvisas direkt.

– Eleverna måste få prata på deras villkor, vi ska inte första trycka fram någon reaktion. De brukar vara duktiga på att berätta när de känner sig otrygga.

Jonatan Block säger själv att han inte känner någon som blivit utsatt för personer utklädad till clowner. Däremot har han uppmärksammat de instagram-konton som skapats.

– Jag har sett att vissa av de här personerna har skapat instagram-konton. Jag har också sett att ungdomar försöker leta reda på de här clownerna.

Mer läsning

Annons