Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara vinden fattas för issegling

/
  • Även om det stod stilla under fredagen kan det gå väldigt fort. Det senaste rekordet är 60 knop vilket är cirka 120 kilometer i timmen. På bild syns ett vingsegel där seglaren står inuti seglet.
  • Leif Johansson står inuti vingseglet. Vingseglet är det snabbaste sättet att segla på skridskor.
  • Isjakt lämpar sig för de som vill sitta lite stadigare. Anne Ristitjärn tycker att en stor del av upplevelsen är närheten till isen när det går undan.

För första gången på tre år är förutsättningarna för issegling de rätta. Det enda som fattas är att det ska blåsa.
– När allt är rätt då kör man tills det blir mörkt, säger Johan Forsman.

Annons

Enligt väderleksrapporterna så skulle det blåsa mellan 4-5 meter per sekund på fredagen. Isseglingsentusiasterna Mikael Lindell, Thomas Forsman, Leif Johansson och Johan Forsman hade samlats för första åket sedan 2009, de fick tyvärr inte den utlovade vinden. De stod och såg bort mot röken från industriskorstenar men röken steg bara rakt uppåt.

– Men det kommer bli rätt kallt nu så det fryser på och blir en riktig kärnis. På måndag ska det blåsa och sen snöa men då kommer isen vara så tjock att det går att ploga en bana för skridskoåkarna, säger Mikael Lindell.

Issegling är en svår sport att utöva på grund av att det krävs jämn is utan snö, gärna fint väder och vind på mellan fyra till tio meter i sekunden. Tyvärr blåser det oftast i samband med snö och lågtryck under säsongen. I år ser det ut som att det blir några turer. De två senaste åren har det varit ett tunt lager is och sedan snö uppe på det. Ett talesätt inom sporten är att issegling går samtidigt som backhoppning.

På frågan om det inte är en frustrerande sport att ägna sig åt, då den är så beroende av yttre omständigheter, svarar utövarna:

– Ja det räcker att man är sjuk de tre dagar det går sen får man vänta fyra år till, säger Thomas Forsman och skrattar.

– Men det är en jädra lycka när allt är rätt, då kör man tills det blir mörkt, fyller Johan Forsman i.

Issegling går till huvudsakligen på två sätt, antingen med skridskor eller i isjakt. Det finns de ursprungliga drakseglen, det finns vingsegel där åkaren står i seglet och kitewing som liknar vindsurfning.

Mer läsning

Annons