Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom kulisserna på kortegen

/
  • Arrangör. Hans Leandersson är ordförande för the Twin Club i Falun, som anordnar Kopparträffen.  Foto: Paulina Håkansson
  • Motorsemester. Cecilia och Roland Fredin slappar på Roxnäs udde. De är två av 350 deltagare på Kopparträffen.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

En halvtimme innan kortegen ska köra genom stadskärnan hänger förarna utanför tälten på Roxnäs udde. De fikar, slänger käft och tömmer sina hjärtan. En del har druckit några öl och går ostadigt på sandstranden. Men några fyllekörningar genom Falun tror inte arrangörerna att det blev.

- Vi har alkometer. Vi är inte noga men gästerna är väldigt noga, säger Hans Leandersson, ordförande i arrangörsföreningen the Twin Club.

- Några stycken blåste innan kortegen. Men alla åker inte i den. Jag tror inte att folk som är på sådana här ställen chansar. De ligger hellre kvar och badar än att chansa.

I det stora, brokiga tältlägret på Roxnäs udde bor ungefär 350 personer, med sina glänsande motorcyklar. De pratar om hojar och turer, träffar gamla och nya vänner och festar.

- Det viktigaste är gemenskapen, säger ett gäng killar från Dorotea. Den här träffen är lagom stor. Då blir det bra gemenskap över hela området.

Kopparträffens hedersgäster var ett brudpar från Jämtland. Lars friade till sin Marianne i träffens högtalarsystem för ett år sedan. Förra veckan gifte de sig. Och bröllopsresan gick såklart till Kopparträffen.

- Backstaplingstävlingen är rolig, säger Hans Leandersson. En kille fick höra att han hade solbränd tunga. Det är munhuggning det handlar om, lika mycket som staplingen. En del av skämten går inte att sätta i tryck i en dagstidning, Men roligt har vi.

Det har inte varit några bråk i helgen. Hans Leandersson tror att det är den familjära stämningen som förhindrar det.

I går var kön till alkometern lång innan motorcyklarna körde åt olika håll. Vissa hemåt, andra på tur och en del till nästa träff. För många dröjer det ett helt år innan de ses igen.

Mer läsning

Annons