Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aulin in i partistyrelsen

/
  • Maktfaktor. Torbjörn Aulin från Falun har tagit plats i Junilistans partistyrelse. Foto: MIKAEL FORSLUND

Annons

Men ska sanningen fram, så har han "tjuvtränat" en del som styrelsemedlem de senaste året, då han fungerat som ersättare.

- Det handlar inte om någon revolutionerande förändring för mig, men det är ändå något annat att bli invald på riktigt, säger Torbjörn Aulin.

Det var vid junilistans årsmöte den gångna helgen som en ny styrelse valdes.

På årsmötet beslutade ombuden att partiet ska lägga alla inrikespolitiska frågor åt sidan. Allt fokus ska läggas på EU-frågor fram till EU-parlamentsvalet i juni 2009.

- Jag var en av dem som drev på hårdast att vi skulle ta det här beslutet. Vi gjorde ett bra val förra gången, tog tre av Sveriges 19 mandat, och ska göra minst lika bra i från oss den här gången. I och för sig kommer Sverige att ha 17 mandat i det nya parlamentet, men vi har som mål att behålla våra tre, säger Torbjörn Aulin.

Vid EU-parlamentet 2004 fick junilistan 15 procent av rösterna. Vid riksdagsvalet i höstas fick dock partiet bara ynka 0,5 procent. Viss skillnad, om man säger så.

Och frågan är om junilistan kommer att ställa upp i nästa riksdagsval?

- Vi får se hur det ser ut då, men själv är jag skeptisk. Det känns som om läget ska vara gynnsamt för att vi ska göra det.

Varför röstade så många på er i EU-valet, men struntade totalt i er när det handlade om riksdagen?

- För det första debatterades EU inte över huvud taget i valet, de stora partierna ville hålla den frågan borta. Regeringsmakten stod också på spel, vilket fick folket att rösta på sina "normala" partier.

Vad talar för att ni ska lyckas bra i EU-valet ännu en gång?

- EU-frågorna kan vi lyfta på ett helt annat sätt. Dessutom erbjuder vi ett bra alternativ till de andra partierna EU-frågan. Vi vill inte att mer makt fluttas från svenska folket till EU, men vi är inte heller helt negativt inställda till EU. På det sättet står vi mitt emellan riksdagspartierna i EU-frågan, slutar Torbjörn Aulin.

Mer läsning

Annons