Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistent sexuellt ofredad

Annons

Under en längre tid har de fem personliga assistenterna varit missnöjda med sin arbetsmiljö. Det är trångt och svårt att ta sig fram i bostaden där de jobbar och personen de assisterar vägrar ibland att bli buren med den lyft som finns tillgänglig. Flera av assistenterna har drabbats av belastningsskador och stannat hemma med ryggbesvär.

Men kanske ännu allvarligare är de psykiska påfrestningar som personalen upplever, särskilt efter att en av assistenterna nyligen blivit sexuellt ofredad av en besökare till brukaren.

- Assistenterna upplever oro för att det ska finnas eller dyka upp obekanta människor i bostaden, särskilt inför nattpassen då de är ensamma, konstaterar Arbetsmiljöverkets biträdande tillsynsdirektör Anita Nordström.

Assistenterna efterlyser stöd från arbetsgivaren, VH Assistans Service. De vet inte hur de ska agera om de känner sig trängda, hotade eller oroliga, inte heller om det till exempel skulle inträffa en brand eller annan akut fara i bostaden.

Skyddsombudsstoppet fick Arbetsmiljöverket att rycka ut. Verket hävde stoppet samma dag, men överväger att ställa en rad krav på arbetsgivaren.

Om verkets planer fullföljs måste de personliga assistenterna senast den 30 april få stöd och handledning för att minska oron, skapa struktur och tydliga riktlinjer. Arbetsmiljöbristerna, såväl fysiska som psykiska, måste kartläggas och riskbedömas. Arbetsgivaren måste också ta fram skriftliga rutiner i händelse av brand, hot eller andra farliga situationer, och instruktioner om hur assistenterna ska agera om de själva känner sig trängda, hotade eller oroliga.

Enligt Björn Modén, VD för VH Assistans sedan april förra året, polisanmäldes det sexuella ofredandet omgående. Även övriga brister har åtgärdats.

- Och det var inget som vi påbörjade i och med skyddsombudsstoppet, utan längre tillbaka. Samtidigt är vi tacksamma för hjälpen från såväl facket som Arbetsmiljöverket. Deras agerande ligger i linje med våra ambitioner, säger han.

Enligt Modén har VH Assistans tagit problemen på stort allvar. Över huvud taget är arbetsmiljön något som han prioriterat. Bland annat har arbetsledarna utbildats, en kurator anställts och om en månad ska alla arbetsplatser förses med en checklista för arbetsmiljön.

- Vi vill inte ha annat än goda omdömen, men att jobba med arbetsmiljö i andras hem är den absolut svåraste uppgiften vi har, säger han.

Mer läsning

Annons