Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmoralen är hög

Annons

Undersökningen visar att fler ungdomar än äldre tycker att det är en plikt att arbeta.

-Jag blev lite förvånad över skillnaden mellan unga och äldre. Det är ju tvärtemot vad man ofta får höra, säger Hans Makander, informationschef på Manpower.

ÅsaLinnea Davidsson, 23 år och enhetschef inom LSS-verksamheten i Falu kommun samt doktorand i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, är bara delvis förvånad över resultatet.

- Jag är både förvånad och inte förvånad. Jag vet att många unga har hög arbetsmoral, och arbetet är ju en viktig del av en människas identitet. Eftersom unga fortfarande bygger upp en egen identitet, så är arbetet kanske viktigare för dem, tror hon.

Undersökningen visar också att de flesta tycker att det är roligt och stimulerande att jobba. Men för arbetstagarna i Falun och Borlänge är denna siffra något lägre än riksgenomsnittet.

Att Falu- och -Borlängeborna samtidigt i större utsträckning än svensken i genomsnitt tycker att det är en plikt att jobba antyder kanske att många snarare jobbar av plikt än för att de trivs på sitt arbete.

Men denna beskrivning stämmer inte alls in på ÅsaLinnea Davidsson. Istället för att se arbetet i sig som en plikt, menar hon att det viktigaste är att påverka - både sin egen situation och samhället i stort.

-Jag tycker snarare att det är en plikt att påverka samhället till det bättre och att bidra till att andra människor får det bättre. Och det tycker jag att jag kan göra genom mitt jobb. Dessutom är det kul - om det inte vore det skulle jag aldrig jobba!

ÅsaLinnea Davidsson betonar också betydelsen av att arbetet är utvecklande.

- För mig är det väldigt viktigt att jag genom jobbet kan utveckla mig själv och mitt engagemang. Jag skulle inte kunna tänka mig att ha ett jobb där jag inte får utvecklas, eller ett jobb som går emot mina värderingar, säger hon.

- Att ha ett arbete som man vantrivs med är galet. Och det leder till problem inte bara för individen, utan även för samhället i stort, med fler sjukskrivningar och andra problem. Den som är engagerad gör också ett bättre jobb.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons