Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda får varning - gjorde privatsaker på arbetstid och gick hem utan att sjukskriva sig

Två anställda i Falu kommun får var sin skriftlig varning. Den ena gjorde privatsaker på arbetstid, den andra gick hem utan att sjukskriva sig.

Annons
Både arbetstagare och arbetsgivare har rättigheter och skyldigheter mot varandra, skriver arbetsgivaren Falu kommun till de två anställda som varnas. Foto: Jonas Hasselqvist

Båda arbetar med omsorg av funktionshindrade.

I varningen skriver socialchef Ylva Renström att en av de två anställda vid flera tillfällen har öppnat dörren för en obehörig vän som då kunde ta del av sekretessbelagda uppgifter. Tillsammans med vännen har den anställda ägnat sig åt privata angelägenheter på arbetstid.

– Det är att åsidosätta uppdraget och försätta arbetskamrater i en brydsam situation, skriver arbetsgivaren och bedömer agerandet som grov oaktsamhet.

I det andra fallet lämnade en anställd arbetsplatsen utan att kontakta sin chef. Mannen följde inte rutinerna för sjukanmälan, enligt arbetsgivaren. Ylva Renström framhåller också att frånvaron lämnade arbetskamraten ensam kvar på en avdelning med risk för hot och våld. Normalt ska en vikarie ersätta vid sjukfall. Mannen har därför utsatt sin kollega för en allvarlig säkerhetsrisk, anser arbetsgivaren.

De båda anställda har tagit del av varningen och undertecknat skrivelsen.

Mer läsning

Annons