Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Lena hjälper barnen i Rumänien: "Här lever vi i sådant överflöd"

En sängram, en rockring och strumpor.
Allt som vi svenskar försakat kan komma till nytta för de fattiga barnen i Rumänien.
Anna-Lena Lindström i Bjursås sände i måndags iväg en lastbil full med användbara saker till våra mindre välbeställda EU-medborgare.
– Jag har känt i hela mitt liv att jag vill hjälpa andra, säger hon.

Annons

Anna-Lena Lindström i Bjursås anordnar sedan flera år tillbaka hjälpsändningar till behövande i Rumänien via sin förening "Rumäniens barn". I måndags kväll inväntade man en lastbil till lokalerna i Missionskyrkans källare, där man förvarat årets skörd av kläder, möbler, husgeråd och leksaker.

Anna-Lena konstaterar att här i Sverige hade mycket av det som samlats in hamnat på tippen.

Mitt i en gång står en sängram i furu till exempel. Hel, ren och gedigen - men möjligen "lite grann omodern", om Askungen får citeras såhär nära tjugondedag knut.

– Jag blir så beklämd av att det slängs så mycket. Här lever vi i sådant överflöd. Under julen vräker vi i oss, men där nere har de inte mat ens, säger Anna-Lena.

Hennes engagemang tog sin början 2008, då hon var med på en hjälpresa arrangerad av Hilding Sjöblom, en i sammanhanget välkänd Faluprofil, som under många år drev second hand-affär.

– Jag har känt i hela mitt liv att jag vill hjälpa andra. Jag har jobbat inom det sociala, så det föll sig naturligt, förklarar Anna-Lena.

Av en slump lärde hon på den resan känna den rumänska familjen Jakobs, som arbetar för att hjälpa fattiga i Șcheia-området i nordöstra Rumänien.

– Det är som på 1800-talsnivå. Det är bara enstaka som har el, många saknar möbler och värme i husen. De har någon slags utespis och knappt sängar. De har häst och kärra. Man gråter ju, man tror inte att det är sant. Och det är inte en by i Afrika vi pratar om, det här är EU.

Anna-Lenas ögon tåras när hon berättar om de fattiga barnen i Rumänien.

Att Anna-Lena berörts av den misär hon fått bevittna är tydligt. Hennes ögon tåras när hon pratar om barnen.

– Det kan vara 40 grader varmt på sommaren och de har inget vatten. Vi såg ett barn där som var alldeles svällt i ögonen, men de hade inte råd att gå till sjukhus. Och på vintern är det kallt och så hemskt med snö att vissa blivit insnöade. Jag har sett kvinnor - för det är mest kvinnor - som lagar sina hus med dynga och lera.

Från "Rumäniens barn" kommer nu en välbehövd insamling från företag och privatpersoner som skänkt saker av olika slag. I förrådet sticker en barnstol, en sparkcykel och en rockring fram bland kartonger märkta "sockor" och "glasögon". Allt ser ut att kunna komma till användning.

På måndagskvällen var det full aktivitet i väntan på lastbilen, som skulle åka till Rumänien med de insamlade sakerna. Tre rum fulla - så Anna-Lena och hennes vänner arbetade hårt med att kånka kartonger.

Men allt slit skänker henne glädje, och hon menar att det hör den kristna andan till att hjälpa andra.

– Jag ser det inte som någon uppoffring. Jag känner att jag blir glad och positiv av det.

För den som vill skänka saker till "Rumäniens barn" har man öppet i Missionskyrkans källarlokaler varje tisdag mellan 19.00 och 20.30.

LÄS ÄVEN Hon hjälper familjer i Rumänien

LÄS ÄVEN Han kan inte sluta hjälpa andra

Anna- Lena Lindström och hennes vänner inväntade på måndagskvällen en lastbil som skulle ta med årets insamling till Rumänien.
Astrid Dahlgren är kassör i föreningen

Mer läsning

Annons