Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Gullberg och Magda Gad nominerade till Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset fyller 50 år. För att fira jubileet instiftar Bonniers en ny kategori: Årets röst. Det är i den som Faluborna Anna Gullberg och Magda Gad blivit nominerade.

Annons

– Jag är oerhört glad för den här nomineringen.Det var en stor överraskning. Det är mycket hedrande att få vara med i ett sånt fint sammanhang som Stora Journalistpriset, säger Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad.

Årets röst tilldelas ”den som med egensinne gjort avtryck i journalistiken under året”

Juryn har fastnat för Anna Gullbergs mod i bland annat granskningen av Gävle Moské, en rapportering som bland annat ledde fram till både hon personligen och redaktionen fick emotta olika former av hot.

Något som hon vid nomineringsceremonin på Nedre Manilla vid lunchtid på tisdagen pratade om. Och underströk att tidningen inte viker sig för hot.

Magda Gad från Falun nomineras för sitt jobb som utrikesreporter. Motiveringen lyder: "För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser.

Pristagaren kan exempelvis vara en intervjuare med en unik ton, en krönikör som gång på gång satt fart på debatten eller den pod som parallellt med den traditionella medieindustrin gjort ett starkt avtryck och eko, skriver juryn i sin förklaring till vem som kan bli aktuell som pristagare i den nya kategorin.

– Det är rätt tillfälle att införa en ny kategori när Stora Journalistpriset 50-årsjubilerar. Med Årets Röst utvecklas och breddas Sveriges finaste journalistpris. Nu får juryn en chans att belöna unika röster. Bara det är skickligt utförd journalistik, säger juryns verkställande ledamot Stefan Mehr i ett pressmeddelande.

Stora Journalistpriset har förändrats genom åren, så även kategorierna. Från att från början ha dominerats av världshändelser och internationell rapportering (priset instiftades och delades ut första gången 1966 under brinnande Vietnamkrig), har man de senaste åren delat ut pris i kategorierna Årets berättare, Årets förnyare och Årets avslöjande samt det Lukas Bonniers stora pris som närmast kan sägas vara ”för lång och trogen tjänst”.

Presskonferensen från Nedre Manilla sänds live här:

Texten uppdateras...

Mer läsning

Annons