Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkis eller psykfall?

/
  • Insats. Det känns viktigt att göra en insats för andra drabbade, tycker NHR:s ordförande Jan Johansson, med rådgivning för andra som drabbats av skador från lösningsmedel.
  • Misstroddes.
  • Levande engagemang. Mina härliga hundar kräver motion, de hjälper mig att komma igång, tycker Jan Johansson, skadad av lösningsmedel som slog ut hans kropp och gjorde honom oförmögen att arbeta.

Annons

- Jag genomled alla helvetes kval. Familj, fyra barn och villa. Skulle vi tvingas lämna huset? Jan Johansson blev inte trodd förrän han lyckades nå vård i Huddinge.

- Min kamp för erkänd arbetsskada tog fyra år av mitt liv, berättar Jan, som under många år på Scania arbetade med giftiga lösningsmedel. Idag är Jan sjukpensionär med daglig kamp att försöka reparera allt, från närminne till kroppsork.

Han döljer inte den besvikelse han fortfarande känner över jobbet, sjukvården, försäkringskassan och myndigheter, som misstrodde sambandet mellan lösningsmedel och hans dåliga hälsa.

Jan är ordförande för NHR i Falun, och sitter dessutom med i NHR:s diagnosgrupp, som på riksnivå hjälper andra som drabbats av neurologiska skador från lösningsmedel.

- Mörkertalen är stora, krämporna kommer smygande, jag hade besvär under många år, säger Jan.

1998 slog det tvärnit i Jans kropp. Händer och fötter drabbades av känselbortfall, han kände sig yr, hade ont i kroppen, blev extremt trött och fick besvärande minnesluckor.

Hälsan försämrades alltmer. Jan sjukskrevs gång efter annan, arbetstränades och kastades tillbaka till samma jobb igen. Han skickades till psykolog, ordinerades cipramil, men blev sämre.

- Jag började fundera över gifterna i olika lösningsmedel. Jag hade jobbat utan skyddsmask, utan skyddshandskar med dålig ventilation. Vi var uselt informerade om riskerna. Alla körde samma rejs, ingen protesterade, för min del blev resultatet ödesdigert. Jan började lista alla lösningsmedel han hanterat, det blev en rejäl anhopning.

- Min kropp var fylld av varande bölder, ljumskarna värkte, men tillbaka till jobbet skulle jag. När jag efter rehabilitering och flera "tokläkares" bedömning äntligen nådde en bra läkare på Tisken, Yrkesmedicin i Uppsala, vård och utredning i Huddinge, nådde jag efter många förnedrande år en räddning. Yrkesmedicinskas lösningsmedelstest bevisade arbetsskada. Efter fyra år!

- Sjukpensionär före femtio sved. Jag som alltid varit så drivande i allt från jobb till idrott. Men det fanns inget alternativ. Vissa morgnar tog jag mig inte ur sängen. Jag blir fortfarande trött, kan inte göra flera saker samtidigt, måste förbereda mig för att orka. Tillvaron måste ju fungera.

- Det här är mina motionsredskap, säger Janne och klappar om Betty och Zelda, glada hundar som pussar husse. Bästa medicinen är frisk luft och motion.

- Jag fick kämpa länge för att bli trodd. Med rätt vård - och myndighetshantering skulle lösningsmedelstestet gjorts omedelbart, anser Janne.

- Jag förlorade hälsa, ekonomi, jobb och arbetskamrater - och tvingades efter kaotiska år bygga upp ett nytt vardagsliv.

- Idag är jag färdigutredd. Min arbetsskada är godkänd, men jag fick själv dra ett tungt lass. Så borde det inte vara.

Fakta: Visste du att.

Drygt en kvarts miljon människor i Sverige dagligen utsätts för organiska lösningsmedel på sina arbetsplatser.

Lösningsmedel används inom många branscher, måleri, tryckeri, plast och verkstadsindustri.

Lösningsmedlen kan orsaka akuta och kroniska effekter på nervsystemet.

Akuta effekter på centrala nervsystemet av lösningsmedel resulterar i bland annat huvudvärk, omtöcknd, yrsel och illamående

NHR, neurologiskt handikappades riksförbund har en speciell grupp som bevakar och hjälper personer som misstänker skador av lösningsmedel. NHR nås på 08 - 6777010 och www.nhr.se

Mer läsning

Annons