Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander kan bli Mr Gay Sweden

/
  • Sveriges representant? Alexander Åström från Falun kan bli årets Mr Gay Sweden och få tävla i europa-finalen nästa år.

Annons

Det var en kompis som anmälde honom till Mr Gay Sweden, en tävling som liknar Fröken Sverige. Nu är Alexander Åström en av nio finalister som gör upp om att bli Sveriges representant i Mr Gay Europe nästa år.

- Vinnaren får ett kontrakt med modellagenturen Mikas också, och skulle jag bli kändis skulle det inte skada, haha! Men jag vill bli känd för en bra sak, och det här skulle ju vara något bra, att få representera Sveriges homosexuella, säger Alexander.

Finalen äger rum under årets Pride-festival i Stockholm den 4 augusti. Alexander menar att han ser tävlingen mest som en "kul grej", men berättar också att han förbereder sig genom att bleka tänderna, sola solarium och träna på gym.

Han skulle gärna vilja jobba som modell och poserar utan problem för tidningens fotograf.

- Jag gillar att synas. Nu den senaste tiden i alla fall, nu är jag ju stolt över den jag är.

För ett år sedan hade det varit otänkbart för Alexander att ställa upp i en sådan här tävling. Ända sedan han var tolv år har han vetat att han gillar killar, men det var länge en hemlighet.

- Folk har ju misstänkt det hela tiden, och frågat mig rent ut om jag är bög, men jag har inte vågat säga något tidigare. Jag kom ut för bara tre månader sedan, så det är lika bra att slå på stort direkt.

Han berättade först för sina närmaste vänner. Mamma och pappa fick veta när en bekant hade sett Alexander tillsammans med en kille.

- Jag fick ett sms från mamma som undrade om jag hade skaffat pojkvän. "Ja" svarade jag, det var lika bra att säga som det var.

Dagen efter skulle han hem till föräldrarna på middag, Alexander beskriver hur otroligt nervös han var över att möta deras reaktion.

- Jag var jätterädd, jag kunde knappt gå av nervositet. Men de kramade om mig och sade att de älskade mig.

Först sade han att han var bisexuell, det var lättast, även om han visste att han inte tände på tjejer. Fast egentligen tror han att alla är mer eller mindre bisexuella.

- Det handlar ju om personer och känslor - inte om könet.

Alexander har själv aldrig upplevt sig blivit diskriminerad på grund av sin sexuella läggning.

- Men när jag fick veta att man inte får ge blod som homosexuell gjorde det mig väldigt upprörd. De testar ju allas blod ändå, så jag förstår inte varför. Jag vet många som har tänkt bli blodgivare, men som inte tänker bli det förrän de tar bort den regeln.

Han trivs i Falun, men längtar ändå efter att få se annat. Efter studenten nästa vår planerar Alexander att flytta till Stockholm och i framtiden drömmer han om att öppna en egen restaurang, helst i Hollywood.

- Jag skulle också vilja föreläsa i högstadieskolor om homosexualitet, för att hjälpa andra som är osäkra på sig själva. Jag vet ju själv hur det är.

Mer läsning

Annons