Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun vill låna ut skyddsvallar

Annons

-Ingenting har hänt sedan vi meddelade detta, och det förvånar mig väldigt mycket, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunal säkerhetssamordnare.

I västra Sverige pågår en intensiv kamp i flera kommuner mot att stoppa upp höga vattenflöden, som sett till att fastigheter svämmats över.

Det byggs sand- och grusbankar för att stoppa vattnets framfart. Skadorna har redan kostat flera miljoner kronor.

I Falu kommun däremot är vattenläget just nu stabilt, och därför har kommunen meddelat räddningsverket att man omgående är beredd att bistå andra kommuner med utrustning mot höga vattenflöden.

-Kommunen har en disposionsrätt på en 1,5 kilometer lång skyddsbarriär, som finns nere i Båstad. Vi är beredda i nuläget att lämna över den dispositionsrätten till en annan kommun som behöver den bättre. Och flera kommuner är just nu hårt drabbade, säger Jan-Åke Holmdahl.

Kommunen har även meddelat att man kan ställa upp med instruktörer för utbildning av lokala montörer, samt övrig förstärkningsutrustning som mobila reservkraftverk inklusive driftpersonal.

Men intresset har som sagt varit svagt än så länge.

- Det känns konstigt med tanke på hur allvarligt läget är i flera kommuner i Västsverige. Att räddningsverket bara rycker på axlarna åt vårt erbjudande kan nästan göra mig förbannad, säger Jan-Åke Holmdahl.

-Tydligen är det så att var och en ska skydda sig själv, säger han.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons