Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun växer och stärks!

Annons

Ofta framhålls ju Borlänge som en mer dynamisk kommun än Falun och vi i medierna förmedlar kanske en bild av att Borlänge går framåt medan Falun backar.

Statistiska centralbyråns befolkningsuppgifter ger oss årligen anledning till en prövning och revision.

Falun ökade förra året med 225 personer, medan samarbetskommunen Borlänge fick 249 färre invånare. Dessa fakta har medfört att befolkningsgapet mellan de båda kommunerna ökar.

Jag är övertygad om att den politiska ledningen i Borlänge inte kommer att stillatigande se på medan kräftgången fortsätter. Vad de ska hitta på är jag inte mannen att ha något recept att leverera, men självfallet måste satsningen på Borlänge som länets köpstad nummer ett ingå i kommunledningens strategi.

Lika intressant är att fundera över hur Falun tolkar och tacklar befolkningsökningen. Det är inte länge sedan orosmolnen hopade sig över kommunen, inte minst sedan det stod klart att Dalregementet skulle försvinna.

Oron ledde bevisligen till en rad aktiviteter och på samma sätt som Borlänge är i färd med att skapa en ny stadsdel, Framtidsdalen, med Vägverk, Banverk, Teknikdalen och högskolan som viktiga inslag, jobbar nu Faluns kommunledning med förvandlingen av Dalregementet från militärförläggning till en ny stadsdel i Falun.

Både Falun och Borlänge bygger sina stadsdelskoncept på grundregeln att här ska den nya tekniken utvecklas. Jag får ibland lite ont i magen över farhågan att Falun och Borlänge tänker så lika att satsningarna tar ut varandra.

Vad kommer att vara utmärkande för Falun respektive Borlänge om fem år, när Dalregementet och Framtidsdalen ska stå på egna fötter?

När det gäller Falun tycker jag också att det känns väldigt angeläget att det snabbt kommer besked både från borgerligt och socialdemokratiskt håll när det gäller vilka politiker som känner sig manade att kandidera till kommunalrådsjobben i länets befolkningsrikaste kommun.

Även om det säkert vore både nyttigt och spännande har jag inga förhoppningar om att Borlänges socialdemokratiska ledning efter valet i höst tvingas kliva av "regeringstaburetterna" till förmån för en borgerlig majoritet.

Borlänge kommer att styras av en vänstermajoritet också under de kommande åren.

Men vem eller vilka ska ta hand om det politiska rodret i Falun?

Skulle statsminister Göran Perssons popularitet hålla i sig över höstens val, får vi räkna med att socialdemokraterna generellt kommer att få framgångar. Vem är socialdemokraternas huvudkandidat som ordförande i Faluns "regering" om partiet får väljarnas förtroende att styra kommunen?

Och vem kan de borgerliga partierna i Falun enas om som kommunens "regeringschef"?

Moderaten Mikael Rosén ligger väl till i de egna leden, Maria Wilje är sannolikt självskriven inom Falupartiet. Hur kommer centern och folkpartiet att agera och vilken tyngd kommer partierna att ha efter valet?

Ja, det blir mest frågetecken i funderingarna kring Faluns framtid efter valet. Ja, inte bara efter valet. Tiden före höstens val måste också utnyttjas klokt. Befolkningsutvecklingen ger Falun god draghjälp inom olika sektorer men behöver starka politiker som anger tonen och ingjuter hopp för den nya mandatperiod som inleds efter valet i september.

Christer Gruhs, chefredaktör

Mer läsning

Annons