Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun satsar på säkra elledningar

Annons

- Jag är övertygad om att vårt arbete med att bygga bättre elledningar börjar ge resultat, säger Benny Frelin, nätchef på Falu elverk, och ger kraftbolagen i södra Sverige en känga:

- Det är ansvarslöst av de elbolag som har dragit ner på investeringarna till att få ett driftsäkert nät.

Det Falu elverk nu gör är att byta ut blanktråden, som är känslig för störningar, i högspänningsledningarna. Antingen till en form av isolerande blanktråd eller den dyrare men driftsäkra universalkabeln, som tillverkas av Ericsson Network Technologies i Falun.

En annan del av satsningen handlar om att gräva ner elledningarna i marken. I dag är drygt 50 procent av Falu elverks högspänningsnät isolerade.

- Vår målsättning är byta ut fyra mil oisolerade ledningar per år, berättar Benny Frelin.

Kraftbolagets totala längd på ledningarna är cirka 97 mil. Hälften är redan gjort. Det innebär att allt blir klart om cirka tio år.

Benny Frelin berättar att det skulle kosta för mycket att enbart satsa på universalkabeln.

- Vi håller med om att universalkabeln är bra. De tester vi gjort tillsammans med Ericsson Network Technologies visar att kabeln oftast håller för exempel nedfallna träd.

- Men det är också en prisfråga. Vi har en investeringsbugdet på 20 miljoner per år. Men då ska man tänka på att det kostar mellan 150 000 till 200 000 kronor per kilometer att byta ledningar, säger Benny Frelin.

Falu elverk har fått kritik för att bolaget har höga elpriser. Benny Frelin säger att en orsak till detta kan bero på att bolaget satsat mycket på investeringar.

- Detta tjänar vi alla på i längden. Vi måste ha ledningar av hög kvalité eftersom vi servar ett stort område. Det skulle blir extra kostnader om det blev avbrott vid exempelvis Bingsjö eller Svartnäs.

Benny Frelin menar att Falu elverk har kommit riktigt långt när det gäller arbetet med att investera till ledningar av hög kvalité.

- En orsak till detta kan vara att vi är ett litet elbolag. De större elbolagen har ofta större problem med att behålla kvalitén över hela sitt område.

- Ett exempel är Hälsinge kraft, som innan de blev uppköpt av Birka energi var ett av de bästa bolagen i Sverige med moderna ledningar. Men nu håller inte Birka energi samma klass.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons