Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun populär studieort i Vansbro

Annons

Falun är Vansbroungdomens populäraste studieort för gymnasiestudier utanför hemkommunen. Malung kommer på andra och Borlänge på tredje plats.

Det visar statistik från Smedbergsskolans årskurs nio, där eleverna har gjort sina val inför gymnasiestudierna i höst.

Totalt är det 75 elever i Vansbro som söker sig till andra kommuner för att fortsätta sin skolgång på gymnasienivå.

- Men siffran kommer säkert att bli lägre. Dels kommer inte alla in till de utbildningar de sökt, dels ändrar sig flera elever i sista stund och väljer att läsa i hemkommunen, säger Marit Ivarsson, studie- och yrkesvägledare.

Ivarsson gör ingen hemlighet av att hon ofta råder elever som söker sig till kommuner långt utanför Vansbros gränser att noga överväga vad det innebär att flytta.

- Det är inget fel att ungdomar söker sig ut i landet. Men det finns också stora fördelar med att studera på hemorten, när vi kan erbjuda en likvärdig utbildning, anser Marit Ivarsson.

Inför höstens gymnasiestart har 45 högstadieungdomar valt att fortsätta att studera i den egna gymnasieskolan. Dessutom tillförs gymnasieutbildningen i Vansbro av 65 elever som kommer från andra kommuner i länet eller i landet.

Siffrorna visar att en majoritet av de blivande gymnasieeleverna i Vansbro väljer att studera i en annan kommun; 75 söker sig bort och 45 stannar hemma.

Listan över de populäraste studieorterna bland de unga i Vansbro ser ut så här: Falun 22 elever, Malung (17), Borlänge (9), Rättvik (6) och Leksand (3).

- Sedan finns det flera enstaka elever som söker till specialgymnasier runt om i landet. Exempelvis vill ett par studera vid glasblåsarlinjen vid gymnasieskolorna i Lessebo och Nybro, berättar Marit Ivarsson.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons