Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun och Borlänge har sämst luft i Dalarna

/

I Dalarna är det risk för överskridande av nedre gränsen för partiklar och kvävedioxid på vissa gator i Borlänge och Falun. Det finns även risk för överskridande av gränsvärde för kvävedioxid i Falun som har länets sämsta luft.

Annons

Det framgår av länsstyrelsens senaste rapport Miljökvalitetsnormer och luftkvaliteten i Dalarna, där det framgår att trafiken är det största luftkvalitetsproblemet.

Dalarnas Luftvårdsförbund samordnar och övervakar luftkvaliteten som kontinuerligt mäts i de största tätorterna i Dalarna och länsstyrelsen vill nu se fler fasta mätstationer i Falun och Borlänge. I Falun måste mer mätning av kvävedioxid genomföras medan Borlänge har störst problem med partiklar, trafiken och inversion i Falun bidrar.

I Dalarna har mätningar genomförts i tätorter men också på två platser på landsbygden på längre avstånd från större utsläppskällor, på Fulufjället och på en plats utanför Sundborn, ungefär en mil från Falu tätort för att få ett jämförelseunderlag

I rapporten konstaterar länsstyrelsen att de flesta tätorter i Dalarna inte ens riskerar att överskrida den nedre gränsen för de flesta av de ämnen som det finns fastställda värden för.

Falun är den tätort i länet som har störst problem med luftkvaliteten. Detta beror på att det är en tätort med koncentrerad stadskärna där mycket av trafiken passerar. De centrala delarna av staden ligger också i en ”gryta” och under vissa meteorologiska förhållanden, som inversion vintertid, kan föroreningarna ligga kvar under det lock som bildas och då kan halterna periodvis bli höga.

Borlänges luftkvalitet påverkas av trafiken eftersom staden är en knutpunkt för två riksvägar och även är ett handelscentrum, och av den tunga industrin som finns i området.

Mer läsning

Annons