Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun leder kampen om eleverna

Annons

Länets gymnasieskolor räknar varje år med att ta emot ett visst antal elever till varje program.

Men man kan konstatera att 60 procent, eller 99 av 165 program, inte fick tillräckligt med förstahandssökande efter gymnasievalet som gjordes i februari.

-De som har sökt populära utbildningar och inte kommer in där kommer att smetas ut på de andra. Så jag är inte så orolig, säger Anja Dikman, elevintagningen region Dalarna.

Utifrån valet kan trots allt ett tydligt mönster skönjas:

Mindre kommuner som Vansbro, Orsa, Mora och Hedemora får mellan 24 och 30 procent färre förstahandssökande till sina utbildningar.

Det står också klart att Falun är den överlägset populäraste staden för att tillbringa gymnasietiden. Staden har blivit metropol och drar till sig ungdomar från hela länet och även utifrån. Framför allt stannar fler Faluungdomar kvar jämfört med Borlängeungdomarna som oftare väljer att studera i andra kommuner.

Inför hösten vill 20 procent fler elever än planerat allra helst gå gymnasiet i Falun. I siffror innebär det 177 extra elever.

Ytterligare ett mönster är att det har skett en trendväxling. Yrkesprogrammen har blivit ännu mer populära jämfört med de teoretiska inriktningarna som natur- och samhällsvetenskap.

Exempelvis: Av länets tio populäraste utbildningar är sju yrkesprogram.

-Vi har sett samma trend på flera ställen i landet. Det började i år, det var inte lika tydligt i fjol, säger Anja Dikman.

Enligt henne är det inte friskolorna som har tagit eleverna. Snarare har det att göra med den tuffa arbetsmarknaden för akademiker.

-Det är inte lika lockande att bli akademiker eftersom det inte garanterat leder till jobb i dag, säger Johnnie Thyberg, studievägledare på Gruvriset och Västra skolan i Falun.

-De praktiska utbildningarna lockar med att du får jobb direkt efter utbildning. Klart det lockar. Många är skoltrötta efter nian, säger Anette Lundberg, Gylleskolan i Borlänge.

Hon säger att det inom några år lönar sig att läsa teoretiska ämnen.

-Många kommer att gå i pension och då vill företagen ha högskoleutbildning på alla.

DIAMANT SALIHU ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons