Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun långt ifrån tillgängligt för alla

Annons

- Jag tror inte kommunen kommer att hinna i tid, det handlar om pengar. Det finns nog ingen kommun i Sverige som kommer att lyckas helt med det här till år 2010 men det är viktigt att få i gång en diskussion, säger kommunens handikappkonsulent Barbro Ödlund.

Förhoppningsvis blir det mer än en diskussion för kommunen och de privata fastighetsägarna har en lagstadgad skyldighet att se till att lokalerna är tillgängliga även för funktionshindrade om mindre än fem års tid.

Vid nybyggnation och start av ny verksamhet ska alla publika lokaler tillgängliggöras för funktionshindrade. År 2001 gjordes en ändring i plan- och bygglagen och från och med år 2010 ska även befintliga lokaler till vilka allmänheten har tillträde göras tillgängliga för alla.

Det betyder i praktiken att alla restauranger, butiker, bibliotek, teatrar, apotek och dylikt bland annat ska ha en toalett som är väl anpassad för handikappade, en ramp och automatisk dörröppning vid entrén, kontrastmarkering av första och sista trappsteget i utomhustrappor och parkeringsmöjligheter för rullstolsburna som kör bil.

Barbro Ödlund blir projektledare för Ett Falun tillgängligt för alla som syftar till att skynda på processen. I dagarna har hon skickat över en beskrivning av projektet till kommunstyrelsens utvecklingsutskott och hoppas nu att det röstas igenom i början av augusti.

- Tanken är att stadsbyggnadskontoret ska ansvara för utbildning och information till de privata fastighetsägarna och göra en inventering av alla publika lokaler. Kommunstyrelseförvaltningen och trafik- och fritidsförvaltningen tittar på kommunens fastigheter och fritidsanläggningar och Kopparstaden ansvarar för sina egna lokaler.

Inom den aktuella lagstiftningen finns ett visst tolkningsutrymme. Kulturvärde och kostnader ska vägas emot nyttan av ombyggnad och tillgängliggörande.

Men budskapet är tydligt; handikappade ska ha samma möjlighet till tillträde av publika lokaler och allmänna platser som alla andra.

Byggnadsnämnden blir den instans som utövar tillsyn i frågan och kommunen uppmanar tillsammans med De handikappades riksförbund, DHR, allmänheten att anmäla hinder som inte undanröjts på allmänna platser till politikerna.

Lena Holmstrand, ordförande i DHR Falun, tror att den långsamma reaktionen på den nya lagstiftningen kan bero på okunskap.

- Jag tror att det skulle vara bra med mer information till fastighetsägarna. Det är nog inte alla som vet vad som gäller. Till exempel finns det massor av butiker på stan som är dåligt anpassade men jag tror inte alla förstår vad det innebär, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons