Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun i behov av omfattande avloppsutbyggnad

Annons

Man räknar med att ungefär sju områden i Falun kommer att behöva anslutas till kommunalt VA mellan 2006 och 2012 till en kostnad av 50 miljoner. En utgift som inte kan betalas med dagens VA-avgifter.

Falun har i dag cirka 5 000 enskilda avlopp. Problem med enskilda avlopp blir det i områden där många har egna avlopp eller där markförhållanden inte lämpar sig för egna avloppsanläggningar.

Närmiljö belastas då av alldeles för höga näringsutsläpp och risken finns att det i förlängningen hotar tillgången på dricksvattnet av god kvalitet.

För att få fart på VA-frågorna beslutade därför kommunfullmäktige häromåret om en ny arbetsordning för kommunens sätt att arbeta med VA-problemområden. Första ska miljöförvaltningen hitta problemområdena, sedan ska stadsbyggnadskontoret utreda vilken VA-lösning som passar bäst. Om det sedan behövs bygger Falu energi och vatten ut det kommunala VA-nätet.

Miljökontoret har redan pekat ut Bergsgården och Gårdvik som problemområden och stadsbyggnadskontoret har påbörjat sitt utredningsarbete.

Det är därför lite bråttom för politikerna att fatta beslut om hur den här VA-utbyggnaden ska finansieras.

I går hade kommunstyrelsens utvecklingsutskott en första vägledande diskussion. Det finns tre möjliga vägar att gå:

? Kommunen skjuter till extra skattemedel.

? En generell höjning av VA-taxan, alla får vara med och betala.

? Särtaxa, en speciell taxa för VA-problemområden som får kommunalt VA.

- Det här är en stor och viktig fråga. Jag tror att vi kommer att pröva möjligheten med särtaxa, kombinerat med en viss höjning av den generella VA-taxan, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

I augusti väntas kommunstyrelsen ta beslut i frågan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons