Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun ger en fristad

Annons

Varje vardag sedan september förra året har 23-åriga Hasik Minasian och 34-årige Haidar Hussein träffats på Mormorsgatan i Elsborg för att lära sig språket i sitt nya hemland. Tillsammans med uppåt 150 flyktingar och invandrare läser de svenska på SFI-skolan i Falun. Med den kunskapen som grund ska de sedan bygga sitt nya liv, i sitt nya land, i sin nya stad.

-Vi flydde till Ryssland och åkte vidare därifrån gömda i en bil. Vi visste inte att vi skulle komma till just Sverige, berättar Hasik som efter drygt två år på en flyktingförläggning i Kiruna kom till Falun i september förra året.

-Jag visste inget om Sverige, fortsätter hon. Men när jag kom till Kiruna minns jag att vi hade läst i skolan om ett land där det var mörkt i sex månader och ljust i sex månader. Det var dit jag hade kommit.

Engelskaläraren Haidar Hussein fann för gott att fly kriget och terrorn i Bagdad våren 2004. Han tog sig till Mosul i norra Irak och vidare, via Turkiet till Sverige i en husbil. Det var en riskfylld och dyr flykt som kostade honom över 15000 dollar (mer än 100000 kronor).

-Skillnaden mellan Irak och Sverige är som himmel och helvete. Miljoner irakier vill hit eftersom Sverige är det främsta landet vad gäller mänskliga rättigheter, säger han.

Samtidigt kan inte Haidar dölja den sorg och saknad han känner. Familjen uppmanar honom att stanna, men han längtar hem.

-Jag pratar med min familj i Bagdad nästan varje dag, men min mamma berättar inte allt, säger Haidar som har förstått att åtminstone en av hans bästa vänner fallit offer för en bombattack.

-Jag har svårt att vara fokuserad på grund av situationen i Irak, fortsätter han. Mitt hjärta är alltid med irakierna. Vi har levt ihop i över tusen år och jag hoppas att vi kan bli eniga igen. När situationen blir bättre vill jag tillbaka hem. Borta bra men hemma bäst.

Trots ovissheten planerar Hasik och Haidar för en ljus framtid. Hasik vill bli socionom och hjälpa flyktingar som kommer till Sverige.

-Och så vill jag lära mig simma, säger hon utan att riktigt förstå hur det ska gå till när det är så kallt i Sverige.

Haidar har arbetat som engelskalärare i både Irak, Jordanien och Libyen. Parallellt med SFI-studierna praktiserar han som hemspråkslärare i Falun.

-Det blir nog svårt att få jobb som lärare här, men jag ska försöka, lovar han.

JOHAN SOLUM MAGNUS ROLANDS MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons