Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun chockhöjde P-böter

Annons

- Det var längesedan vi höjde och vi såg att flera andra städer hade högre avgifter än oss, säger trafik- och fritidsförvaltningens ordförande Staffan Mild (mp).

Numera är summan på en p-bot flera hundralappar högre än förut. Att ställa sig på en parkeringsplats reserverad för funktionshindrade kostar till exempel 1 000 kronor i stället för 400 kronor som tidigare.

De nya avgifterna klubbades igenom av trafik- och fritidsnämnden sent i våras och började gälla i juni. Men det var först i mitten av juli som polisen och kommunens parkeringsvakter började utfärda de nya dyrare böterna.

Målet med de högre avgifterna är, förutom att hänga med i andra städers prisutveckling, att stävja felparkeringarna i Falun.

- Personer med handikapp har hört av sig och klagat på att folk använder handikapplatser utan att vara berättigade till det, säger Staffan Mild.

Och kanske har chockhöjningen effekt för parkeringsvakterna tycker redan att de har sett en skärpning bland bilisterna i Falun.

- Ja, ryktet om höjningen går ju från mun till mun till mun och jag tycker faktiskt att det har blivit en viss förbättring, säger en av kommunens parkeringsvakter som vill vara anonym.

Även hos polisen har man märkt av de höjda p-böterna.

- Det har medfört att det ringer en massa folk hit och vill få en ändring tillstånd när de har fått en felparkeringsavgift. Många har antytt att summorna är oacceptabelt höga och de vill ha en rättelse. Men det kan vi göra endast om avgiften har skrivits ut på fel sätt, till exempel om det står fel gatuadress eller fel registreringsnummer, säger Sören Sandell, stationsbefäl i Falun.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons