Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falugatan stängs för att stoppa helgbuset

Annons

På vardagarna blir det ingen förändring för den som vill köra bil på Faluvägen från Mårtas och Coop ner mot Allans sport och OK/Q8.

- Då kan man köra dygnet runt, men från och med klockan 22 på fredagkvällen till 03 på söndag morgon blir det vissa inskränkningar, berättar Rolf Synnermo vid polisen i Leksand.

Anledningen till att polisen bett kommunen att stänga av delar av Faluvägen, från korsningen ner till Hantverkaregatan, under helgerna, är buslivet utanför restaurang Lucky house.

- Det är mycket folk i omlopp och många bilar i området och det blir lätt stökigt. Det har varit ett problem en längre tid.

Hur ska polisen hinna med och se till att förbudet efterlevs?

- Vi börjar med att upplysa folk om att det är förbjudet att köra där och ber dem flytta på sig under en övergångsperiod. Sedan får vi se hur det går, men i och med beslutet har polisen rätt att bötfälla på plats med 600 kronor.

Tror du verkligen att det blir lugnare utanför restaurangen med ett sådant här förbud - flyttas inte bara problemet till torget eller Konsumparkeringen?

- Det återstår att se, men vi hoppas att det innebär att det inte blir så koncentrerat med bilar och ungdomar utanför restaurangen som det är nu, fortsätter Synnermo.

De boende i området, polis, ambulans, räddningstjänst, taxi och andra behöriga får fortfarande köra på hela Faluvägen även under helgnätterna.

Det finns dock inget skriftligt tillstånd att få utan det gäller att kunna bevisa att man har godkänd anledning att köra där om polisen stoppar för kontroll.

Om jag är chaufför till mina kompisar och ska hämta dem från krogen - får jag köra på vägen då?

- Nej, det är bara lagliga taxibilar som får hämta folk utanför restaurangen. Privatbilar för hämta kompisar på torget eller Konsums parkering.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons