Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluborna goda sorterare

Annons

Plast! Var kan det kastas? Och gamla färgburkar - var?

Kampanjansvarige Stina Arvidsson och Falu Energis informatör och marknadsassistent Mia Michels Staffas, pekade, besvarade och diskuterade mängder av frågor kring viktig och riktig avfallshantering.

- Svettigt, men skönt att bli av med lasten, påpekade Lars Gunnar Eriksson, Sundbornsbo, som rullat in till Falu avfallsanläggning med trafiksäkert "nätat lass" på släpkärra.

Ordentlig sopsorterare? Ja absolut, försäkrade Lars Gunnar, som trots ordning och reda förbannar all förpackningshysteri.

Han höll famnen full av kartonger, plastbubbelomslag, frigolit med mera.

- Hur gör gamla människor? Omslag till tusen och vissa varor går ju knappt att öppna...

Det var kö och trångt kring containrar och behållare. Vårstädare och husrenoverare passade på att rensa och köra till tippen.

-Hoppsan! Här var till och med jag tvungen att fråga, erkände renhållningschefen Gunilla Mååg, med små plastflaskor i röd behållare för kemikalier.

-Lugn! Här fanns inget anmärkningsvärt eller farligt, försäkrade Stina Arvidsson.

- Faluborna är goda sopsorterare, men det finns givetvis avarter. Folk som slänger lite hur som helst.

- Alla behöver medvetandegöra sig om hur man handskas med farligt avfall och hur det rätt bör hanteras. Det är en framtidfsfråga, det handlar ju om din och min miljö.

Under kampanjdagen hade Falu Energi och Vatten monterat upp ett informationstält med mängder av broschyrer. Och samtidigt litet frågeformulär där var och en kunde testa sina kunskaper kring farligt avfall.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons