Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubor bantade 1,6 ton

Annons

Under januari är det högsäsong för nyanmälningar till Viktväktarna. Till det andra mötet för året i Folkets hus ringlar köerna långa, en för anmälning och betalning, en till vågen.

-Nästa gång ska jag ta på mig lättare kläder, säger en tjej som konstaterar att hon är 800 gram från målvikten efter att ha blivit vägd av Asta Pettersson.

Asta har själv lyckats gå ned tolv kilo och får guldmedlemsstatus som ges till den som uppnått sitt mål. Guldmedlemmarna går gratis på mötena så länge de håller sin vikt plus minus två kilo.

-Jag har inte behövt böta en enda gång, säger Elvy Berg, 82 år, som lyckades gå ned 13,5 kilo för tio år sedan då hon blev medlem för första gången.

- Jag hade så ont i höfterna av övervikten, det var inte roligt att ta promenader, säger Elvy som fortfarande går på möten en gång i veckan för att hålla vikten och för att träffa vänner.

- Jag kallar det här för min roliga timme.

Eva Loman håller i mötet som följer på vägningen, hon är konsulent hos Viktväktarna sedan tio år.

Själv klev hon första gången upp på viktväktarvågen på ett möte i Leksand för drygt elva år sedan.

-Jag hade fött två barn och dragit på mig övervikt genom att fika mig fram i tillvaron. Jag behövde förändra mina matvanor, det lyckades jag med. Efter tio månader hade jag gått ned 16 kilo.

Dagens tema heter "Total fridgemakeover" och handlar om hur man ska tänka när man handlar till sitt kylskåp, byta ut vissa livsmedel mot bättre alternativ och fylla på med mer av frukt och grönt.

-Men det finns inga förbjudna livsmedel. Innan jag lade om mina kostvanor kunde jag äta två semlor om dagen. När jag började tänka på vad jag åt nöjde jag mig med två till helgen i stället, säger Eva, som menar att skillnaden mellan de som lyckas gå ned och behålla sin nya vikt och de som misslyckas är att de senare ser Viktväktarna som en bantningsmetod som kan överges när målet är nått.

-Man måste inse att det här är en förändring för livet, en positiv förändring, säger Eva.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons