Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubo erkänner mord som brodern åtalats för

Annons

Flera personer såg när 38-åringen avlossade skottet från nära håll som dödade en 36-årig man på Norra Strandgatan utanför hotell Scandic Winn i Karlstad sent på kvällen den 27 mars.

Dessutom har teknikerna hittat partiklar från en tändsats på 38-åringens ena hand.

Det var strax före elva på påskdagens kväll som den 36-årige mannen dödades efter ett bråk mellan två familjer.

Bråket började inne på hotellet och fortsatte ute på gatan. Redan dagen innan hade de inblandade personerna kommit i bråk med varandra vid Skutberget utanför Karlstad.

Efter dödsskjutningen har sammanlagt sju personer varit häktade för olika delar av inblandning i bråket utanför hotellet.

Den 40-årige mannen från Falun har varit efterlyst sedan chefs- åklagare Staffan Söderberg beslutade om att anhålla honom i sin frånvaro som misstänkt för mord.

Sedan misstankarna stärkts mot 38-åringen, som också har anknytning till Dalarna, har han berättat för polisen att han är oskyldig och sagt att det i stället var hans 40-årige bror som mördade den 36-årige mannen.

Nu har polisen fått en videokassett från okänd ort med en inspelning där 40-åringen tar på sig skulden till mordet i Karlstad. Han berättar att han ensam sköt 36-åringen från Borås.

På videon säger 40-åringen bland annat: "Jag satt i bilen och såg när han drog vapen mot mina släktingar. Det var en ren reflex. Jag tänkte slänga iväg ett skrämselskott och räknade med att det skulle träffa väggen. Det var inte meningen att träffa honom."

40-åringen berättade också i videon att hans bröder kunde ha blivit skjutna av 36-åringen om han inte oskadliggjorts.

- Vi vet inte var 40-åringen befinner sig, men han är inte längre efterlyst, säger Bengt Johansson vid kriminalpolisen i Karlstad.

Polis och åklagare tror att 40-åringen från Falun håller sig undan, kanske i Tyskland, för att slippa hamna i fängelse.

För några år sedan blev mannen utsatt för en kidnappning i Falun då han hölls fången under dödshot under 15 timmar innan han räddades av polisens nationella insatsstyrka.

Det finns uppgifter om att kidnappningen den 9 oktober 2001 fortfarande kan innebära en risk för hämnd mot 40-åringen och att han därför håller sig undan.

Samtidigt tolkas erkännandet på videokassetten som ett sätt att rädda den åtalade 38-åringen från fängelse.

På torsdag inleds rättegången vid Värmlands tingsrätt i Karlstad mot den mordåtalade 38-åringen som är bror till den försvunne 40-åringen. Rättegången kommer att pågå fram till den 1 juli.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons