Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubjörn på väg tillSchweiz

Annons

- Det är det gamla fotbollsproffset Mats Gren från Falun som förmedlat kontakterna, och mycket talar för att björnen kommer att hamna i Bern, berättar naturmålaren och skulptören Lennart Sand.

Det är han som är "pappa" till den maffiga tvåmetersbjässen, som i somras föddes i Byngsbodarna och i vinter har växt upp i garaget på Frejavägen inne i stan.

- Bern har björnen i sitt stadsvapen och har visat intresse för skulpturen, som ska gjutas i brons i den lilla schweiziska bergsbyn Rancate på gränsen till Italien, fortsätter Lennart Sand.

I det schweiziska gjuteriet har Lennart Sand färdigställt alla sina skulpturer de senaste 25 åren.

Det gör han fortfarande oavsett vem beställaren är och i vilket land det färdiga skulpturen ska stå.

- Dels gör de ett bra jobb i Schweiz, dels är priset bara en tredjedel av vad det skulle kosta i Sverige. Runt 200 000 kronor där, i stället för drygt en halv miljon här, förklarar Lennart Sand.

Ungefär ett halvår har han till och från arbetat med den sittande björnen. Den är fortfarande bara av vax, fylld med frigolit och väger inte mer än 90 kilo.

Gjuten och klar i brons räknar Lennart Sand med att den nära två meter höga björnen får en matchvikt på cirka 500 kilo. Det handlar alltså om en riktig tungviktare, som han hoppas ska charma schweizarna och ges ett framtida hem i Bern.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons