Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk matematik av Svenska Kraftnät

Annons

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, underkänner i sitt remissvar Svenska Kraftnäts egna beräkningar.

LRF har noga studerat Svenska Kraftnäts påståenden under 2000-talet om vad en 400 kilovoltsledning kostar per kilometer att bygga:

- Dessa kostnadserfarenheter från Svenska Kraftnät överförda till luftledningsalternativet för Sydlänken indikerar ett prisintervall på 1,4 till 1,6 miljarder kronor. Högre än beräknat pris för markkabeln alltså, skriver LRF i sitt bitska yttrande.

De kräver en förklaring till hur Svenska Kraftnät kommit fram till att luftledningen skulle vara 40 till 60 procent billigare nu än i tidigare projekt under 2000-talet.

LRF kritiserar det statliga verket för att det inte satt kronor och ören på samhällsnyttan med en kabel jämfört med en luftledning.

Skogsproduktionsbortfallet har man räknat ut till 570 miljoner kronor, skogen binder också koldioxid till ett motsvarande värde av 80 miljoner i utsläppsrätter.

- Vi vädjar till eftertanke hos Svenska Kraftnät. Åtta års arbete har hittills lagts ned för att få bygga tre mil luftledning mellan Stenkullen och Lindome. Regeringen återremitterade frågan till Svenska Kraftnät eftersom ledningen stred mot en kommuns detaljplan.

-Sydlänken är 13 gånger längre, varnar Lars-Göran Pettersson, ordförande i LRF tillsammans med sex regionala LRF-företrädare från de regioner som berörs av Sydlänken.

I hela södra Sverige rasar protesterna mot Svenska Kraftnäts luftlinjeide.

I Dannäs i Värnamo kommun undrar bybefolkningen varför Svenska Kraftnät inte ens var medvetna om att ledningen kan ödelägga en hela byn.

Byn och ett 50-tal fastigheter ligger i precis inom fältet för tänkbar dragning av ett av luftledningsalternativen.

Först kom Gudrun och tog deras träd, nu Svenska Kraftnät.

Kommunstyrelsen i Osby kommun säger nej till en luftlinje av hälsoskäl och kommunledningen uppmanar befolkningen att kräva markkabel.

Länsstyrelsen i Kronoberg vill ha kabel. Sydlänken hotar Tibros utveckling hävdar kommunen.

Folkstorm mot Sydlänken skriver Skaraborgs allehanda.

Ett möte i Klämmesbo bygdegård överfylldes av vredgade lantbor.

I Gnosjö berörs 150 bostadshus och många tvingas flytta.

En fullsatt aula i Gnosjö gav klart besked - kabeln.

Varje vecka är det nya tidningsskriverier mot luftlinje och för kabel.

Den 4 januari ska svaren vara inne hos Svenska Kraftnät.

Med tanke på de känslor om magnetfält och förstörd mark som samrådsprocessen rivit upp innebär att framtiden för 400 kilovoltsledningar i luften är död i Sverige.

Svenska Kraftnäts logotyp består just av ett 400 kilovoltstorn.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons