Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallolyckorna minskar

Annons

Fallolyckor är både sådana som sker från låg höjd - marknivå och upp till två meter - och sådana som sker från högre höjd. Byggnadsarbetareförbundets regionala skyddsombud Lars Johansson minns två allvarliga sådana från byggställningar i fjol.

Det ena rörde en person på före detta I13 i Falun, som föll strax över två meter. Det andra rörde en person som arbetade på omkring tio meters höjd i Kvarnsveden.

-Men han var fast besluten att komma tillbaka. Han gick på kryckor efteråt och hade som mål att stå på ett par skridskor igen.

Han säger att de flesta fall sker från lägre ställningar, bara någon meter höga. På högre höjd är benägenheten att skydda sig mer utbredd.

2005 skedde totalt 235 fallolyckor i Dalarna. Byggnadsarbetare och -hantverkare utsattes för 22 av dem.

Statistiken för 2006 är inte färdig än, eftersom rapporter om olyckor fortfarande kan komma in. Hittills har sex fall rapporterats från byggbranschen.

- Vi har varit ganska förskonade i länet, säger Johansson.

Icke desto mindre bedömer Lars Johansson att han tvingas säga åt medlemmar på byggen någon gång varje vecka.

-Ibland måste jag sätta stopp, när de springer på taken utan skydd. De flesta tycker att det är bra. Vissa protesterar, medan andra håller med på en gång. Jag talar om att det är för deras egen skull.

Från två meters höjd och uppåt ska det vara ordentliga ställningar, med dubbla skyddsräcken och sparkbräda (så att föremål inte tippas ner på dem som vistas under ställningen).

Viktigt är också att rätt personlig utrustning bärs, såsom lämpliga skor.

- Det är framför allt lätt att halka den här årstiden. Då gäller det att vara försiktigare.

Och försiktigare är just vad de som arbetar inom branscher med risk för fallolyckor har blivit. Det tror i alla fall Per-Arne Mattsson på Arbetsmiljöverket.

-Det har blivit mindre stegarbeten och fler skyliftar. I fjol utfärdade vi 25 förbud mot takarbete. Då lär de sig.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons