Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälld för förskingring

Annons

I ena fallet, som överklagats av kammaråklagare Marit Åkerblom till hovrätten, gällde det en kvinna som enligt åtalet skulle ha blivit av med 24 622 kronor. Här finner hovrätten inte att åtalet är styrkt utan gör samma bedömning som tingsrätten i Sveg har gjort.

I det andra fallet hade åklagaren i första hand yrkat på grov förskingring och att Malungsbon skulle ha förskingrat ett större belopp. Det här skulle ha pågått under fyra år, från juni 1997 till februari 2001, och beloppets storlek, enligt åklagaren, skulle vara drygt 86 000 kronor.

Åklagaren menade att brottet skulle anses som grovt eftersom Malungsbon på ett systematiskt sätt under fyra år utnyttjat en person som åklagaren menade fanns i en skyddslös ställning.

Hovrätten har i sitt domslut beslutat att ändra tingsrättens dom i ansvarsdelen från ett frikännande till att Malungsbon fälls och döms till villkorlig dom, 50 dagsböter och fem hundra kronor till brottsofferfonden. I skadeståndsdelen menar man att hela det belopp som åklagaren hävdar inte kan styrkas men i vart fall handlar det om att Malungsbon ska betala 30 000 kronor i skadestånd till den drabbade klienten.

Ett normalstraff brukar i sådana här sammanhang vara ett fängelsestraff, men med hänsyn till att Malungsbon tidigare är ostraffad och hovrätten också gör bedömningen att man saknar anledning att befara att Malungsbon ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, nöjer man sig med den villkorliga domen i förening med böter.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons