Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falköpings och Dalamejerier vill köpa Grådö

/

Falköpings Mejeri och Dalamejerier med åtta bönder och finansmannen Dan Bäverstam i spetsen för samtal om att de tillsammans ska köpa Grådömejeriet av Arla.

Annons

Falköpings vd Thomas Andersson säger att Falköpings mejeri tidigt visade intresse för Grådömejeriet.

Ligger det något i tidningen Lands uppgift om att Falköping och norska Kavli tillsammans nu för samtal om Grådö?

– Nej, det är en tidningsspekulation. Sedan Gefleortens Mejeriförening drog sig ur samarbetet kring att lägga bud på Grådömejeriet letar vi en ny partner, säger Thomas Andersson som säger att Falköpings ligger i förhandlingar med Arla.

Tror du att Arla förhandlar med fler?

– Det är fler. Men den som Arla sedan väljer ska sedan Konkurrensverket godkänna så det är lite tidigt att säga så mycket mer.

Om Falköpings får köpa Grådö, har ni mjölk så att det räcker att driva Grådö?

– Vi vill gärna köpa Grådö och på sikt innebär det stora möjligheter då tillgången på lokaler i Grådö är stora. Inledningsvis flyttar vi i så fall en del av Falköpings invägning från våra egna bönder. Vi planerar att flytta en del av våra 110 miljoner kilo mjölk till Grådö och så har vi inlett en diskussion om ett samarbete med de åtta Dalabönderna som vill fortsätta att producera i Grådö. Vi tror att ett lokalt intresse från Dalabönder och konsumenterna är mycket viktigt, säger Falköpings vd Thomas Andersson.

Från Dalamejeriers sida vill man inte kommentera förhandlingarna eftersom de är i ett tidigt skede.

Dalmejerier startade efter att Milko begärt fusion med Arla. Dalamejeriers affärside är att producerar mejeriprodukter från och för dalamarknaden i Grådö mejeriet i samarbete med handeln och konsumenterna till ett för bönderna attraktivt pris. I Dalarna fanns det strax innan fusionen 113 mjölkbönder kvar.

Falköpings Mejeri är en ekonomisk förening och ägs av 240 medlemmar. Mjölkinvägning från 170 producenter uppgick till 120 miljoner kilo år 2010. Falköpings har 80 anställda och omsätter 650 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons