Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falköping satsar på livskvalitet

Annons

Falköping går som första svenska kommun med i det internationella nätverket Cittaslow. Syftet är att genom olika insatser öka servicen till medborgarna, höja livskvaliteten och förbättra miljömedvetandet.

Kommunen överlämnade på fredagen sin ansökan om medlemskap till företrädare för Cittaslow/Slow City.

Cittaslow-rörelsen startades 1998 av fyra italienska kommuner som ett sidospår från slow food-rörelsen som nu har 80|000 medlemmar fördelade på 104 länder med huvudsäte i Bra i den italienska regionen Piemonte.

Rörelsens huvudsakliga uppgift är att främja utbildning, skydda lantbrukets biologiska mångfald och organisera gastronomiska evenemang.

För Cittaslows medlemmar gäller att 55 kriterier ska uppfyllas till minst 50 procent.

I Falköping har sex arbetsgrupper gått igenom kraven punkt för punkt och lämnat förslag på hur kommunen kan förbättra sig på en rad områden.

Bland annat ska ett kontrollsystem tillämpas för att främja, stimulera och gynna åtgärder som leder till ökad användning av alternativ energi.

Matavfallet samlas exempelvis i en rötgasanläggning, där rötgasen renas till fordonsgas. Drygt 800 av kommunens fordon ska senast nästa år drivas med miljöanpassade bränslen.

Men av slutrapporten framgår också att kommunen i dag inte lever upp till bevarandeplanen. Eftersatt underhåll hotar att förvanska kulturhistoriska värden.

Flera andra svenska kommuner överväger medlemskap, bland andra Strängnäs, Kalmar, Östersund, Falkenberg, Götene och Ockelbo.

TT

Mer läsning

Annons