Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelvirus åter i Indien

Annons

Indiens regering bekräftade på torsdagen att juli månads utbrott av fågelinfluensa i landets nordöstra del hade orsakats av den farliga virustypen H5N1.

Beskedet gavs av en högt uppsatt företrädare för det indiska hälsodepartementet i New Delhi.

Hundratals hälsoarbetare ska nu sändas ut i delstaten Manipur för att kontrollera hälsotillståndet hos närmare en halv miljon människor i trakten kring byn Chingmeirong där den drabbade hönsfarmen ligger. Chingmeirong ligger nära delstatens huvudort Imphal.

Ingen av de människor som arbetar på farmen eller de veterinärer som har arbetat med sjukdomsutbrottet har visat symptom på att ha smittats, enligt hälsodepartementet. Men för säkerhets skull har de alla fått motmedlet Tamiflu.

Bekräftelsen på att det handlar om H5N1 kom sedan myndigheterna fått in testresultat från två statliga laboratorier.

I augusti förra året deklarerade Indien att landet var fritt från fågelsmittan. Då hade omkring en miljon hönsfåglar avlivats i landets västra delar efter två större influensautbrott där H5N1 konstaterats vara orsaken.

Nu planeras avlivning av omkring 150|000 fåglar i ett område upp till en halvmil från den drabbade farmen.

Hittills har veterligen ingen människa i Indien smittats av fågelviruset. Även grannländerna Bangladesh, Burma och Pakistan har haft utbrott av H5N1-smitta i år.

TT

Mer läsning

Annons