Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelklubben får miljöpriset

Annons

Tunabygdens fågelklubb får 2006 års miljöpris.

-Fågelintresset är ganska brett bland allmänheten. säger Lars-Erik Nilsson och Anders Åhrman som igår tog emot blommor och en check på 10 000 kronor.

Pengarna kommer till användning i den verksamhet klubben bedriver. Priset delades ut i samband med miljönämndens sammanträde på onsdagen.

I motiveringen nämns att klubben genom åren på flera sätt initierat och medverkat i angelägna naturvårdsprojekt inom Borlänge kommun. Bland annat som en av initiativtagarna till Vassjöprojektet.

Klubben har också systematiskt underlättat för Tunaslättens symbolfågel nummer ett, tornfalken, att återta sin utbredning. Tornfalken drabbades hårt av kvicksilverförgiftning under 1960-talet, och försvann nästan som häckfågel.

- Vi började sätta upp holkar och hjälpte dem med boplatser, berättar Lars-Erik Nilsson.

På senare år har mycket handlat om pilgrimsfalken. En art som på grund av miljögifter försvann från Dalarna på 1960-talet. Nu släpps ungar ut och klubben deltar aktivt med utsättning, matning och bevakning.

-Vi fick förslag på flera kandidater till miljöpriset och har en värdig mottagare. De har alltid ställt upp och de deltar i debatten, säger miljönämndens ordförande Göran Tägtström (s).

Tunabygdens fågelklubb, som har cirka 130 medlemmar, förbereder nu för ett "öppet hus" under andra helgen i maj. Då ska allmänheten få veta mer om klubben, som tillhör Dalarnas ornitologiska förening, dess verksamhet och fåglar i allmänhet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons