Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig framgång i Vaxholmsstrid

Annons

Fackets agerande mot ett lettiskt företag i den infekterade konflikten om ett bygge i Vaxholm strider inte mot den fria rörligheten inom EU. Det anser generaladvokaten på EU:s domstol i sitt yttrande.

Men stridsåtgärder som en fackförening vidtar måste vara motiverade med hänsyn till mål av allmänt intresse, exempelvis skydd av arbetstagare och motarbetande av social dumpning, anser generaladvokaten vidare.

Det är oerhört viktigt att generaladvokaten talar om social dumpning, anser Jan Andersson, socialdemokratisk EU-parlamentariker och ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott.

Generaladvokaten Paolo Mengozzi framhåller också att stridsåtgärderna för att uppnå de fackliga målen inte får vara oproportionerliga.

Mengozzi anser att den svenska Arbetsdomstolen ska pröva om de villkor som finns i Byggnads avtal avsevärt bidrar till det sociala skyddet för utländska företags arbetare i Sverige. Arbetsdomstolen tog 2005 ställning i konflikten i ett provisoriskt beslut, men avgjorde inte målet slutgiltigt utan vände sig till EU:s domstol för vägledning.

Villkoren får inte innebära att det blir en dubblering, eller ett jämförbart skydd med vad de anställda redan har enligt avtal från hemlandet, anser generaladvokaten.

Den slutliga domen i målet kommer tidigast i slutet av året. Generaladvokatens förslag är vägledande men binder inte domstolen inför det slutliga avgörandet.

Både LO:s advokater, Svenskt Näringsliv och den lettiska regeringen har väntat spänt på beskedet från generaladvokaten.

Mengozzi understryker dock i sitt uttalande att stridsåtgärderna måste vara proportionerliga och att den svenska Arbetsdomstolen bör bedöma den frågan. Det är ett osäkerhetsmoment medger Tilly.

I november 2004 blockerade de svenska facken med Byggnads i spetsen det lettiska företaget Lavals dotterbolags ombyggnad av en skola i Vaxholm. Blockaden skedde sedan företaget sagt nej till att teckna kollektivavtal med Byggnads.

Frågan landade i januari i år i EU:s domstol. Frågan har varit om fackets blockad var ett hinder mot den fria rörligheten inom EU eller inte.

Lavals ombud Anders Elmér tycker dock att generaladvokatens uttalande är en framgång trots att Mengozzi bedömer att facken hade rätt att ta till stridsåtgärderna i Vaxholm.

TT

Mer läsning

Annons