Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket upprört efter DT-artikel

Två företrädare för landstinget uttalade sig den 11 januari i DT om att en anställd vid rättspsyk i Säter avskedats.
Uttalandena har lett till stor irritation hos Kommunalfacket.

Annons

Ombudsman Annica Lernholt vid Kommunal Bergslagen i Borlänge var inte sen att författa ett brev till landstingsledningen:

"Det är med stor upprördhet vi i dagens tidning kan läsa uttalanden av både landstingets förhandlare och den verksamhetschef som är berörd i det aktuella ärendet."

Lernholt anser att Per Nyström vid landstingets personalavdelning och Ulf Cristoffersson, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Säter, allt för detaljerat beskrivit ärendet i DT. Detta innan tvisteförhandlingen är avgjord.

– Jag har varit ombudsman i 12 år och facklig i 25 år och aldrig varit med om något liknande. Det som nu skett gör att den rättsliga prövningen för vår medlem kan äventyras, säger Lernholt.

– Och så får de det att framstå som att det nästan är för skojs skull vi driver det här ärendet. Det handlar faktiskt om medlemmens självklara rätt till rättslig prövning.

Den manlige skötaren stängdes av från jobbet i början av december. Detta efter att han, enligt landstinget, hade tryckt upp en manlig patient mot en garderobsdörr samt låst in vederbörande. Beslut om inlåsning får endast fattas av chefsöverläkare, framhöll Per Nyström.

– Våld är bara tillåtet om det handlar om att skydda sig själv, skydda någon annan eller skydda patienten från att göra sig illa. Men i det här fallet fanns inga sådana indikationer.

Vad gäller våld mot patienter har Kommunals Annica Lernholt samma uppfattning som landstinget.

– Det är klart att man inte får slå. Det är självklart att våld inte är tillåtet, men sedan är frågan om det som hänt i det här fallet är så allvarligt. Vi anser inte att det finns sakliga skäl för avsked.

Kommunal Bergslagen har på kort tid haft att hantera tre ärenden gällande avsked från tjänst hos landstinget.

– Vi märker att det blir allt tuffare för de som jobbar i verksamheten. Man ifrågasätter personalen mycket mer än förr och synar vad personalen gör och inte gör på ett helt annat sätt.

Ulf Cristoffersson väljer att inte kommentera brevet från Kommunal. Per Nyström har inte gått att nå.

Mer läsning

Annons