Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket protesterar

Annons

Tidigare i år avslöjade tidningen att Kriminalvårdsmyndigheten planerade att stänga det nyöppnade häktet i Rättvik - med 15 platser. Tanken var att spara pengar genom att föra över framtidens klienter till andra redan existerande häkten i norra Sverige.

- Vi förstår inte logiken. Platserna i Rättvik behövs. Det har varit fullt i Rättvik hela tiden. I Falun är det också i princip fullt. I verkligheten leder nedläggningen till överbeläggningar i Falun eller långa transporter och en hög belastning vid andra häkten.

Seko har stöd av polisförbundet i Dalarna och advokatbyråer, som anrika Sylván & Fenger-Krog.

- Vi ser det här som ett sätt att skjuta över kostnaderna till andra statliga kostnadsställen. Kostnaderna för skattebetalarna ökar i och med detta. Både häktade och advokater får längre resor, med ökade kostnader för staten som resultat, säger Eklund.

Facket har skickat en skarp protestskrivelse till de högsta kriminalvårdscheferna, bland annat till generaldirektör Lars Nylén.

- Inte ett ljud har vi hört från någon. Det verkar som de bestämt sig från början och bara kört på, säger Eklund..

Den 12 juni ska häktet i Falun avvecklas. Då har häktet avvecklats två gånger under ett år.

För ett drygt år sedan var Rättvikshäktet ett tillfälligt häkte när häktet i Falun renoverades.

- Rustningar och avrustningar kostar stora pengar. Datorer, it-dragningar, häktesutrustning, teveapparater åker in och ut. Ett slöseri, säger Eklund.

De anställda, totalt 13 personer, är bedrövade.

- Två har tillsvidaretjänst och återgår till sina ordinarie tjänster vid häktet i Falun. Tre återgår till pension. De övriga får i vissa fall vikariat. Övriga, oklart hur många, får helt enkelt sluta. Det är tragiskt, säger Eklund.

Häktesledningen bekräftar beslutet att stänga häktet i Rätt- vik.

- Tillståndet går ut den 12 juni. Tanken med detta och generaldirektörens beslut är att avveckla alla tillfälliga häkten i landet. Orsaken är att platserna är dyrare än ordinarie häktesplatser. Vi har exempelvis redan stängt i Sandviken. Hudiksvall är på gång, säger kriminalvårdschefen för Gävleborg och Dalarna - Anders Hedin.

- Problemet för landets häkten har varit att många dömda tvingats sitta kvar på häktena för att det inte funnits platser på anstalterna (fängelser). Nu har trycket minskat sedan utbyggnaden i Mariestad och Västervik. Sedan tillkommer ett stort säkerhetsanstalt i Salberga i Sala. Det här leder till att trycket på häktena minskar i framtiden. I norra Sverige finns det redan idag lediga häktesplatser som överstiger antalet platser i Rättvik, säger Anders Hedin.

I det långa loppet ska stängningen av häktet i Rättvik leda till minskade kostnader.

- De dyra häktesplatser försvinner. Det här blir en vinst för skattebetalarna i det långa loppet, säger Anders Hedin

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons