Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket: Pengarna hamnar i fel fickor

Annons

Runt hundra utländska arbetare röjer och planterar skog i Dalarna i sommar. Facket misstänker allt från att de inte får semesterersättning till rena skattebrott.

- Det är så knepigt att det är lönsamt att ha entreprenörer i flera led. Men ju fler som finns desto fler är det som ska ha vinst, säger Håkan Engberg, ombudsman på skogs- och träfacket i Borlänge.

Litauiska Anedus UAB är ganska unikt, menar Håkan Engberg. Företaget ägs av två litauiska bröder. Annars är det mer regel än undantag att entreprenörfirmorna registreras utomlands av svenska huvudmän. Det utländska företaget används sedan för att få fram arbetskraft till svenskt skogsarbete. Men tillvägagångssättet är problematiskt för facket.

- Vi har svårt att kontrollera vad det är för företag, och vad de har gjort och inte gjort tidigare, säger Håkan Engberg.

Var hamnar pengarna?

- Svårt att veta. Men jag är jävligt kritisk mot de stora uppdragsgivarna. De vill visa upp ett bra ansikte utåt men till syvende och sist vill de spara in pengar.

I sommar gör facket stickprov över länet. De har tidigare sett fall där utländska arbetare särbehandlas. På en skogsplantering fick svenskarna mer betalt per plant. Och utländska arbetare har svårt att kontrollera att allt står rätt till. Ofta får de pengar i handen utan lönebesked.

Fakta: Så mycket tjänar de

  • Utländska planterare: 84,16 kr/tim och uppåt.
  • Utländska röjare: 87,54 kr/tim och uppåt.
  • Svenska skogsarbetare: 115-120 kr/tim.
  • Semesterersättning, arbetstidskonto och andra tillägg tillkommer.

Källa: Håkan Engberg, Skogs- och träfacket.

Mer läsning

Annons