Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket och politiken

Annons

Temo har för SEKO:s räkning gjort en undersökning om fackets roll på arbetsmarknaden. Den visar att åtta av tio tycker att facket bör göra mera för sina medlemmar.

Sex av tio anser att facket oftare borde ta till mer kraftfulla åtgärder.

Åtta av tio tycker att det är bra att svenska fackföreningar har möjlighet att ta till strejker och blockader.

Då förundras man över de opinionsmätningarna som visar att vi är beredda att ge alliansen majoritet om det vore val i dag. En allians som vill försämra för ett medlemskap i fackföreningen med slopad avdragsrätt, dubblerad a-kasseavgiftt. I ett huj har de dubblerat kostnaden för att strida för sina rättigheter på svensk arbetsmarknad.

Samtidigt vill alliansen minska ersättningen om man förlorar jobbet. Hungriga lejon och ivriga bävrar är ord som nämnts om svenska arbetare från alliansens företrädare.

När alliansen pratar om krångliga regler för företagare, ska vi ha klart för oss att det är arbetarens trygghet är ute efter.

När det varit konflikt på arbetsmarknaden så har alliansen tagit ställning mot konflikträtten, det visar Byggnads och Elektrikernas blockad på bygget i Waxholmsskolan.

När den kommunala budgeten diskuterades i Borlänge så hade samtliga från alliansen förslag på mindre pengar för de fackliga organisationerna. Värst var naturligtvis moderaterna som hyvlade av en tredjedel av befintlig verksamhet för att sedan säga att lag och avtal ska gälla.

Kan det vara så att de har en dold agenda om de får majoritet i september, för något annat än lag är det inte som tas ut i fackliga ledigheter i dag.

En stark facklig organisation bygger på engagerade medlemmar och att medlemmarna går till valurnorna i september 2006 för att förhindra ett systemskifte på svensk arbetsmarknad.

OLA BROSSBERG EVA EMANUELSSON SEKO

Mer läsning

Annons