Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket anmäls för fusk

Annons

Nu, när Annelie är sjukskriven, får hon inte ut alla de pengar hon anser att hon borde få. Och Älvdalens fackförening riskerar att få betala tillbaka statsbidraget de fått under två år.

- Det är rena rama skandalen. Jag anser att det är rena bedrägeriet. En fackförening borde veta bättre.

För att få detta statsbidrag i form av lönebidrag måste en arbetsgivare ha försäkringar, motsvarande kollektivavtalets försäkringar, för den anställde.

- Trots försäkran från arbetsgivaren fanns inte alla de försäkringar som de var skyldiga att ha för mig.

Annelie riskerar nu, sedan hon blivit långtidssjukskriven, att inte få ut de försäkringspengar hon har rätt till. Det handlar om totalt 19 000 kronor. Dessutom utebliven pensionspoäng. Och om det visar sig att hon verkligen inte hade de försäkringar som arbetsgivaren måste teckna för att få statsbidrag kan Älvdalens fackföreningen bli skyldig att betala tillbaka statsbidragen de fått under två år, sammanlagt 326 808 kronor.

Björn Olsson, jurist på AMS, säger:

- Det finns krav på att det ska finnas kollektivavtal eller försäkringar motsvarande de som finns däri för att få dessa statsbidrag.

- Om det visar sig att en arbetsgivare inte har tecknat de försäkringar som man måste ha kan statsbidraget dras in.

- Det kan också innebära att vi återkräver de pengar som betalats ut, men vi ska titta på detta ärende och utreda det innan vi fattar några formella beslut.

Annelie Nygårds Dufva har skrivit till Länsarbetsnämnden och kräver bland annat att få de försäkringspengar som hon borde ha rätt till när hon nu är sjukskriven. Hon har också påtalat att Arbetsförmedlingen inte kontrollerat om de lagstadgade försäkringarna fanns i samband med att beslut togs om att bevilja statsbidrag i form av lönebidrag för Annelie Nygårds Dufva. Arbetsförmedlingen i Älvdalen har också bekräftat denna uteblivna kontroll.

- Som facklig ombudsman har jag kämpat emot arbetsgivare som av olika anledningar inte levt upp till de bestämmelser som finns. Inte kunde jag tänka mig att jag själv skulle få uppleva samma strid mot min arbetsgivare, fackföreningen, säger Annelie Nygårds Dufva.

- Det är arbetsgivarens skyldighet att kontrollera vilka försäkringar man måste ha för sina anställa.

- Jag har hela tiden velat göra upp, men arbetsgivaren har tidigare valt att neka och i stället anlita advokater för medlemmarnas pengar. Det var när jag ville ha ut min lagstadgade semesterersättning. Hur långt ska de nu driva detta?

Älvdalens fackförenings ordförande Lars-Olov Åhs kommenterar "affären Annelie Nygårds Dufva" så:

- Arbetsförmedlingen borde väl kontrollera om det finns de försäkringar som måste finnas innan man ger lönebidrag.

- Om vi nu har gjort fel så har vi inte gjort det av snålhet eller för att smita undan vårt ansvar, säger Lars-Olov Åhs.

- Hade vi fått reda på detta så hade vi självklart tecknat de försäkringar som behövs.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons