Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken besvikna när chef blir kvar

/
  • Anders Lasses, Brf, säger att facken försökte påverka genom att föra fram personalens åsikter.

Fackförbunden är besvikna.
Trots lågt förtroende i personalgruppen, får Dala Mitts förbundschef fortsätta.
– Vi försökte påverka genom att framföra personalens åsikter, men det räckte inte, konstaterar Anders Lasses, brandmännens riksförbund (Brf).

Annons

I gårdagens tidning stod att läsa om att förbundsdirektionen för räddningstjänsten Dala Mitt beslutat att ge förbundschefen, Leif Andersson, fortsatt förordnande.

Detta trots att fackförbunden gemensamt lagt fram en förtroendeundersökning som genomförts bland Dala Mitts heltidsanställda, som visade att 87,5 procent av personalen inte ville ha förbundschefen kvar.

Politikerna gick dock emot personalens önskan och gav på onsdagen Leif Andersson fortsatt förtroende som förbundschef.

– Vi är såklart besvikna över att det blev så, säger Anders Lasses, Brandmännens riksförbund (Brf).

Direktionen anser att förbundschefen i många delar fungerat bra som ledare för Dala Mitt, medan den stora delen av den heltidsanställda personalen anser att Andersson är en dålig ledarprofil för organisationen.

I enkätsvaren har de framfört att förbundschefen är ett dåligt föredöme och inte kompetent nog för sitt uppdrag.

– En annan del som personalen framfört är att vi utan förbundschef skulle spara 1,2 miljoner per år, säger Anders Lasses.

Dala Mitt har av sina fyra medlemskommuner fått minskade anslag, vilket innebär att färre anställda från årsskiftet kommer att få göra mer.

Enligt Anders Lasses finns det en förståelse i organisationen för att förbundschefen inte är ansvarig för det och han tror inte att det spelat in, när det gäller det låga förtroende som de anställda har för chefen.

– Däremot finns det åsikter om att förbundschefen och flera med honom har misslyckats när det gäller att konsekvensbeskriva den nya situationen för personalen, uppger Anders Lasses.

Fackförbunden och de anställda var förberedda på att direktionen skulle besluta om ett fortsatt förordnande för chefen.

– Vad var det vi sa? Så har många anställda kommenterat beslutet, säger Anders Lasses.

Facken befarar att beslutet kommer att påverka arbetsmiljön vid Dala Mitt negativt, men uppger att de kommer att arbeta för att situationen ska bli så bra som möjligt. Ett steg i det är att sätta sig ner med förbundschefen och försöka få till ett arbetssätt som alla anställda kan känna sig mer delaktiga i.

– Vi har saknat samverkan under lång tid, säger Lasses.

Leif Andersson kommer nu att fortsätta som förbundschef för Dala Mitt de följande fem åren.

– Om han skulle vara kvar alls som just förbundschef, hade vi sett ett eller två års förlängning som en bättre lösning.

– Men nu är det som det är.

– Vi kommer inte att arbetsvägra eller sätta oss på tvären. Det som är viktigt för oss är att vi ska kunna gå ut och göra så bra jobb som möjligt. Det är sådant som vi måste fortsätta arbeta för, säger Anders Lasses.

Mer läsning

Annons